Kako se pravilno neguje suva koža - Saveti koje možete primeniti kada god poželite!
Autor: Redakcija
11.08.2020.

Ne dajte da vas zavara osećaj da ste od godišnjeg doba do godišnjeg doba bezbedni samo ako pratite opšta aktuelna uputstva, ukoliko svoje lice redovno čistite običnom ili micelarnom vodom, pa čak i nekim preporučenim pilingom za lice od, najčešće, meda, kamilice i sličnih sastojaka.

Ne, vaša koža na taj način nije u potpunosti bezbedna.

Naravno, da bi koža generalno zadržala svoju gipkost i elastičnost, neophodno je posvetiti joj dovoljno pažnje, kao za negu celog tela i celokupnog zdravlja. I piling je sjajan za korišćenje jednom nedeljno, jer je uklanjanje mrtve ćelije sa kože neophodno.

Međutim, posebni su koraci koje bi trebalo da istražite i preparati koje bi trebalo da pronađete ukoliko je vaša koža suva.

Šta bi trebalo da uradite?

Negu kože nije izmislio čovek 20. i 21. veka. Da, takozvana, hemijska era počela je tokom devedesetih godina prošlog veka, kada je moglo da se pronađe sve više različitih proizvoda za negu.

Nepobitna je činjenica da su se tada pojavili i razni revolucionarni proizvodi, kao što su kreme koje umanjuju podočnjake, bore, pa preko botoksa i raznih antiejdžing krema, ali sve što je njih više, čini se da je veća potreba za prirodnim proizvodima – potpuno prirodnim i laboratorijski netaknutim.

Trebalo bi da pronađete baš takve koji odgovaraju vašoj koži.

Ali, gde?

Nega kao simbol mladosti, zdravlja i dugovečnosti

Iz kulture u kulturu, iz veka u vek, vera u negu celog tela smenjivala je svoj cilj, ali se uglavnom samo rotirala – od vere u mladost kao produkt, preko zdravlja, do očuvanja dugovečnosti.

Narod kome treba najviše da zahvalimo za kozmetičke preparate koje i danas koristimo, pa i za brigu o telu uopšte, su stari Egipćani.

Magični shea butter kao osnov nege suve kože

Pored svih poznatih “namirnica”, od meda, kamilice, kokosa, maslinovog ulja, koprive, kafe i ostalih sastojaka, možda se najmanje zna za učinkovitost proizvoda koji sadrže Arganovo ulje, Shea butter i ulje smilja.

Iako je sastavni deo krema, losiona, šampona i regeneratora, i dalje se vrlo malo zna koje sve benefite ima Shea butter. Ovaj prirodni masni puter dobija se sa orašastih plodova Shea drveta (Butyrospermum parkii) koje je poreklom iz Afrike. Svetlo obojena mast se brzo upije u kožu dok se topi na telesnoj temperaturi, što je čini vrlo jednostavnom i pogodnom za korišćenje.

Pored toga što sadrži vitamine A i E, Shea butter je sjajan za suvu kožu upravo zato što je bogat masnoćama koje ga čine odličnim sredstvom za ublažavanje suvoće i povećanja vlažnosti kože. Iako je u pitanju hranljivi i masniji puter, sasvim lepo se upija u kožu i ne stvara težak film na njenoj površini.

Veliki je favorit pri izboru za negu suve kože i zato što je štiti od preranog starenja, ali i uspešno eliminiše njene nedostatke, kao što su pege i ožiljci.

Iako u ponudi možemo pronaći nerafinisani shea butter, ljubitelji kozmetike se češće odlučuju za kupovinu kvalitetnijeg nerafinisanog i ogranskog putera.

Arganovo ulje i ulje smilja – ima li pomoći u njima?

Jedna od najčešćih upotreba arganovog ulja je za hidrataciju lica, zato što vlaži, omekšava i regeneriše kožu, što je rezultat odličnog upijanja svih masti koje ovo ulje prirodno sadrži.

Ali, kakav je to sastojak?

Arganovo ulje se dobija iz plodova biljke Argania Spinosa, a postoji jedino na području Maroka. Ono, takođe, sadrži vitamine A i E, ali i antioksidante, zasićene i nezasićene masne kiseline i određene minerale.

Sa druge strane, a isto u službi suve kože, pomoći će ulje smilja i to ne zato što se smatra luksuzom, već zato što zaista nudi koži uslugu kojoj se svaka korisnica redovno vraća. Naime, ovo ulje hidrira kožu, sprečava njeno isušivanje i nastanak bora, te je jedan od cenjenijih preparata koji usporavaju proces starenja kože.

Rešenje je tu, u našoj bašti!

Na kraju, imajte sve vreme na umu da je suva koža izrazito osetljiva i da joj je potrebna kontinuirano-kvalitetna nega, a danas to, uz gotovo potpuni izostanak štetnih dejstava nudi prirodna kozmetika.

Bez obzira na to što i različiti faktori mogu da utiču na gubitak masnoće, vode i elastičnosti kože, kao što su genetika, ishrana, stres, sunce, neadekvatna kozmetika, pa i spoljašnji uticaji, kao što je vetar - negujte svoju kožu na pravi način svaki dan i informišite se o tome!

 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar