Otvorena Interna klinika, grade se blokovi

U Kliničkom centru Vojvodine, posle 60 godina od izgradnje, otvorena kompletno rekonstruisana Klinika za interne bolesti, u kojoj su smeštene Nefrologija i klinička imunologija, Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, Gastroenterologija i hepatologija i Klinika za hematologiju. Nova zgrada KC Vojvodine biće površine oko 35.000 metara kvadratnih, a za to će biti utrošeno 28,5 miliona evra.

Rok za završetak radova je 29 meseci.Direktorka KC Vojvodina Edita Stokić navela je da će obnovljeni i novoizgrađeni objekti imati 348 postelja - standardne, poluntenzivne i intenzivne nege, ali i za pacijente koji su transplantirani. Objekat će imati 16 operacionih sala. Sredstva za rekonstrukciju KC Vojvodina deo su većeg sveobuhvatnog projekta vrednog 200 miliona evra iz kredita Evropske investicione banke. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da zdravstveni sistem i Srbija promenio, da ne liči na onaj sistem od pre nekoliko godina.

"To je druga dimenzija i zdravstvenog sistema i države," naveo je Lončar i dodao da pacijenti u Srbiji sada imaju bolje uslove za lečenje i da se više ulaže u lekove. On je naveo da se sada prvi put nabolji diplomci medicinskog fakulteta odmah zapošaljavaju, dobijaju besplatne specijalizacije i finansira im se usavršavanje u inostranstvu. "Da je ostalo isto, prvi zdravstveni sistem koji bi pao u epidemiji virusa korona bio bi naš," rekao je ministar i zahvalio zdravstvenim radnicima, servirkama, čistacama, vozačima, svima koji su prethodnih deset meseci radili bez prestanka na zbrinjavanju pacijenata. Gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da je ovo veliki dan, jer posle 35 godina kreće rekontrukcija ovih zdravstvenih objekata važnih za Vojvodinu.

"Ovo je veliki dan za sve nas. Čestitam svima za projkekat koji se realizuje u saradnji sa Evropskom investicionom bankom", rekao je Vučević. Novi objekat blokova B i C imaće oko 30.000 kvadrata Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da svega ovoga ne bi bilo da prethodnih godina Srbija nije uspela da se podigne i promeni.

On je rekao da su dobri ekonomski pokazatelji učinili da u zdravstvenom sistemu Srbije dobijemo mnogo veći kvalitet nego ranije. "Novi objekat blokova B i C imaće oko 30.000 kvadrata i više stotina ležajeva, a veoma brzo počinju i radovi na rekonstrukciji Opšte bolnice u Kikindi. Moramo verovati u našu državu i snagu naše privrede i želimo još brže i snažnije u napredak i razvoj, ne samo zdravstvenog sistema nego čitave naše zemlje", rekao je Mirović. Predsednik je ovom prilikom najavio i izgradnju objekta za potrebe Dečje bolnice u Novom Sadu, čiju će projektnu dokumentaciju finansirati Pokrajinska vlada.

Preuzeto: rts.rs


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar