Ugovorno obavezivanje proizvođača i otkupljivača poljoprivrednih proizvoda?

Kako prenosi portal AgroFin.rs, uvodi se registar trgovaca voćem i povrćem, kompletnu bazu podataka vodiće Ministarstvo poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je inicijativu za uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda. Istovremeno javnosti je prezentovan i Nacrt zakona kojim bi trebalo da bude uređeno tržište poljoprivrednih proizvoda. Trenutno je u toku javna rasprava o ovom dokumentu koja će trajati do 25. februara. Cilj je da se kroz sugestije, predloge i mišljenja stručnjaka, poslovnih asocijacija, poljoprivrednika i njihovih udruženja, sačini detaljan izveštaj na osnovu kojeg bi se formirao predlog budućeg zakona o uređenju poljoprivrednog tržišta. Važan segment zakona odnosi se na uređenje odnosa proizvođača sa prerađivačem-otkupljivačem koji po sadašnjoj praksi nisu čvrsto interesno povezani. U nacrtu zakona stoji, da će u pojedinim sektorima, pre svega biljne proizvodnje, biti propisana obaveza sklapanja ugovora između proizvođača i otkupljivača. Članom 23 u nacrtu zakona predviđeno je da svaka isporuka robe poljoprivrednih proizvođača otkupljivačima mora biti pokrivena pisanim ugovorom. Od ostalih novina u nacrtu zakona, pažnju posebno privlači ona koja se odnosi na trgovinu u sektoru svežeg voća i povrća. Uvodi se Registar trgovaca voćem i povrćem u koji će biti upisani svi koji se profesionalno, kroz veleprodaju i maloprodaju, bave prometom ovih poljoprivrednih proizvoda. Predviđeno je da registar i kompletnu bazu podataka vodi Ministarstvo poljoprivrede. U Ministarstvu poljoprivrede očekuju da bi prošćeni tekst i predlog zakona, Vlada Srbije mogla da razmatra već u aprilu-maju, a da će poslanici Skupštine Srbije imati priliku da se o njemu izjasne već u junu.

B.K.

Posebno pravilo za vino i med

Zbog specifičnosti proizvodnje i prometa za sektor vina i meda, odredbom budućeg zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, kao i podzakonskih akata, biće izrađen poseban paket podrške i pravila prodaje. S obzirom da Evropska unija ove dve grane proizvodnje tretira na poseban način i ima različite mere podrške, o tome će se pregovarati u postupku sticanja članstva Srbije u EU.

B.K.

Preuzeto: AgroFin.rs


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar