Kakvog je ukusa doček Nove godine?
Autor: Aleksandra
07.11.2018.

Doček Nove godine je vrlo, vrlo blizu! Možda ne deluje tako, ali već za mesec dana ući ćemo u poslednji mesec ove godine, decembar. To je vreme najveće praznične euforije i priprema za još jedan doček, ali sada te nove, 2019. godine. A šta čini sastavni deo najluđe noći nego - hrana. Za potpuni ugođaj podrazumevaju se ukusni zalogaji, koji će se slagati uz omiljeno piće.

Otkrivamo - šta vas očekuje u kafanama, a šta u restoranima? Ima li razlike u meniju i o čemu je reč? Ako vam je hrana jedan od najvažnijih elemenata te noći, verujemo da ćete lako odlučiti gde da proslavite.

Kafanski meni za doček Nove godine

Kafana. Autentičan prostor, u kome se očekuju stolovi, prekriveni kariranim stolnjacima, namenjeni veselom društvu, a na njima čašice rakije, bokali vina, pokoje pivo, pa čak i voda, ali mineralna. Tu, najčešće, nema mesta za tanjire i ovale. Gotovo da nema mesta ni za stolice! Upravo zato ovde postoji meze! Ono predstavlja šareni tanjir suhomesnatih proizvoda, sireve, nešto od salate, hleb i čačkalice. Da bude lakše da se nešto gricne s nogu, dok gutljaji klize niz grlo. Dakle, u kafanama, kao što je kafana Gaučosi , ne možete očekivati da ćete sesti i obaviti večeru. Jednostavno, za to nema vremena! Ono je namenjeno provodu, igranju i rukama u vazduhu. Naravno, i nazdravljanju.

Kako je pisao veliki Momo Kapor, uz viski se, na primer, ne može zameziti. Uz njega idu čips, idijski orah, pistaći. Mezetluk je ritual, koji se razlikuje od kraja do kraja Srbije. Osnovu može da mu čini sir, čvarci, grožđe, smokve, masline. U zavisnosti od toga gde se mezeti! Zato s ei kaže - reci mi šta meziš, pa ću ti reći odakle si!

Restoranski novogodišnji meni

Za razliku od kafane, doček Nove godine restoran sinonim je za bogatu i obilnu večeru. Ovo je i razlog zbog čega su cene provoda za najluđu noć skuplje u restoranima, nego na drugim mestima. Naime, ovde gurmane očekuje potpuni događaj.

Sve prvo kreće sa predjelom, koje je najčešće meze, hladno predjelo, koje smo pominjali kao meni u kafani. Potom dolazi čorba, svečana i ukusna. Ona je toplo predjelo. Zatim se nižu specijaliteti za glavno jelo. Obično je to meso, ili više vrsta mesa, pripremani na poseban način, u različitim umacima ili sa raznolikim dodacima. Često se oko ponoći posebno iznosi pečenje. Nakon svega slede slatkiši - torte, kolači,voćni kupovi i slično. Sve ovo često prati i adekvatno piće, koje s epredlaže tako da se slaže sa ponuđenim jelom.

Ponekad se u restoranima, kao što je restoran Magaza , praktikuje i švedski sto, na kome se nalazi bogata ponuda, pa svako može da odabere šta želi da jede i ne mora da čeka "sve po redu". Naravno, obično se priprema i poseban meni, za one koji poste ili imaju posebne zahteve u vezi sa ishranom, bilo da se radi o vegeterijancima, ili onima koji pate od različitih alergija, imaju probleme sa dijabetesom.

Gde god da se nađete, želimo vam ukusnu Novu godinu!

Foto: Pixabay / jill111


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar