Kako izgleda život u Prilepu za vreme koronavirusa: Za 021 info priča Nadica Surladžioska

Kako tokom trajanja pandemije koronavirusa izgledaju dani u Prilepu priča nam Nadica Surladžioska koja je pre više godina u Makedoniju došla iz Srbije.

Evo već skoro mesec dana otkad moja porodica i ja sedimo kući zbog vandrednog stanja usled pandemije koronavirusa. Čim se virus proširio i na našu zemlju Vlada i ministar zadravlja su u istom trenu preuzeli mere kako bi se zaštitilo stanovništvo. Ljudi, u početku, nisu verovali da je virus zaista stigao i u Makedoniju, pa prvih dana nisu poštovali mere zaštite. Zbog neodgovornog ponašanja, situacija se pogoršava i svakim danom se povećava broj obolelih, posebno je to izraženo, ovde kod nas u Prilepu. Imamo i prvi smrtni slučaj pa se razmatra o uvođenju totalne zabrane kretanja – priča za 021 info Nadica.

Policiski čas, odnosno, zabrana kretanja je uvedena još pred dvadesetak dana i tada je bio od 21 do 5 ujutru. Sada, zbog većeg broja obolelih policijski čas traje od 16 do 5 ujutru, a vikendom se ne sme izlaziti uopšte.

Učenicima je organizovana online nastava, studentima takođe. Prodavnice su prepune, imamo kvasca i brašna što je najvažnije, bar mi tako kažemo. Stručnjaci kažu da se pozabavimo imunitetom, međutim, te namirnice su preskupe, na primer kilogram limuna košta 3 evra.

Gradonačelnik traži da vojska, od sutra, pomaže policiji u sprovođenju javnog reda, jer ima onih koji se okupljaju na vikendicama, i u parkovima.

Inače, i mi i naše komšije, kao i većina ljudi u Prilepu, ovo vreme provode u krugu porodice. Igramo društvene igre, kuvamo razna jela, pravimo kolače i sve slatke đakonije. Svako je našao neki svoj hobi. Trudimo se da što je manje gledamo televiziju i slušamo ne baš lepe prognoze. Ipak, verujemo stručnjacima i nadamo se da će ovaj haos zvani korona uskoro prestati. 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Mirko

28.03.2024 | 13:58
Šta vas je inspirsalo da napravite priču sa ženom iz Makedonije?
Postavi komentar