Šta nam donose izmene u novom Zakonu o polaganju vozačkog ispita?
Autor: Redakcija
27.05.2019.

Polaganje za vozačku dozvolu regulisano je zakonima, pravilnicima i uredbama. Konkretno, zakon o polaganju vozačkog ispita je pravni akt koji uređuje sticanje vozačke dozvole za kandidate, odnosno buduće vozače. Svi zakoni su podložni kvalitetnim promenama, dopunama i izmenama. Tako, i pravni akt koji se bavi polaganjem za auto, ali i druge kategorije vozila, doživeo je više izmena i dopuna. 

Poslednja izmena koja je stupila na snagu 3. aprila 2019. godine, donela je dosta noviteta, a sve u cilju obezbeđivanja višeg stepena bezbednosti učesnika u saobraćaju, kako vozača, tako i pešaka i biciklista. U ovom tekstu izlistaćemo najvažnije izmene Zakona o polaganju vozačkog ispita. 

 

Polaganje uz probnu dozvolu od 2 do 4 godine 

Izmena pravnog akta ima veze sa sticanjem probne i redovne vozačke dozvole, o čemu govori član 182. Naime, za razliku od toga što je u prethodnoj verziji zakona postojala mogućnost polaganja za vozačku dozvolu uz jednu godinu probne dozvole, od aprila je to promenjeno. Kandidati koji idu na polaganje za b kategoriju sa 17 godina , do 21 godine dužni su da voze po pravilima i propisima probne vozačke dozvole. Tek sa napunjenom 21 godinom imaju pravo da steknu regularnu vozačku dozvolu. U slučaju da polažu kasnije, na primer sa 19 i više godina, probnu vozačku dozvolu imaće dve godine, odnosno minimum do 21 godine. U vezi sa tim, status vozačka početnika traje između dve i četiri godine. Izuzeti su jedino srednjoškolci koji pohađaju školu za obrazovni profil vozač motornih vozila, ili su već položili ispit za C i CE kategoriju

 

Ograničenje brzine i uslovi vožnje 

Izmene Zakona o polaganju vozačkog ispita odnose se i na ograničenje brzine kojom se vozači početnici mogu kretati. Auto škola, odnosno, instruktori u većini slučajeva upoznaju kandidate sa ovim novinama, ali uvek je poželjno sve detaljne izmene proučiti i protumačiti u okviru samog pravnog akta, odnosno zakona. Brzina na auto putu za vozača sa probnom vozačkom dozvolom ne sme preći 110 km/h, a na motoputu ta brzina ne sme biti veća od 90km/h. Takođe, u pogledu svih ostalih ograničenja, brzina ne sme preći 90% od predviđenog ograničenja, odnosno ako je ograničenje 60km/h, vozač sa probnom vozačkom dozvolom ne sme voziti brže od 54km/h. Ogranjičenja brzine su u cilju preventivno bezbednijeg stanja u saobraćaju. 

 

Druge izmene Zakona o polaganju vozačkog ispita 

Dodatne izmene koje se odnose na polaganje za b kategoriju su brojne. Prvenstveno, kandidati ne smeju upravljati motornim vozilom u periodu od 23 časa uveče do 6 časova ujutru. Takođe, tokom vožnje u automobilu se ne sme nalaziti više od tri osobe. Uvek uz vozača početnika mora sedeti iskusni vozač, koji ima minimum pet godina iskustva, radi nadzora vožnje. Ovo pravilo o nadzoru važi za maloletne vozače. Čim napune 18 godina, dozvoljeno je da upravljaju vozilom bez nadzora. Vozač početnik ne sme koristiti mobilni telefon, čak ni bluetooth slušalicu, niti bilo koji drugi uređaj koji će uticati na smanjenje koncentracije tokom vožnje. Podrazumeva se zabrana upravljanja pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci i tolerancija je nula. Uz sve navedeno, stoji i to da je velika novina to što početnici ne smeju upravljati motornim vozilom čija snaga prelazi 80kW, što je 109 konjskih snaga. Izuzetak je slučaj da se u vozilu nalazi član porodice koji ima više od pet godina iskustva za volanom. 

U slučaju kršenja predviđenih izmena Zakona o polaganju vozačkog ispita, vozačima početnicima slede velike novčane kazne, uz gubljenje poena. Iz tog razloga, veoma je važno blagovremeno upoznati se sa novinama ovog pravnog akta, i postupati tokom vožnje isključivo po zakonu, u cilju sveukupne bezbednosti i sigurnosti u saobraćaju. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

   

 

  

 

  

 

 

 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar