Šta sve podrazumeva polaganje vozačkog ispita po novom zakonu
Autor: Redakcija
17.12.2018.

Nekada je polaganje vozačkog ispita bilo dosta drugačije od onoga što danas možemo da vidimo i iskusimo. Već duži niz godina, polaganje se u velikoj meri promenilo, a osim toga, sam zakon se s vremena na vreme još uvek menja i dopunjava, kako bi se neke greške izbegle i kako bi se uspostavila i povećala bezbednost svih učesnika u saobraćaju, kako vozača, tako i putnika, ali i samih pešaka. Nije se samo polaganje vozačkog ispita po novom zakonu promenilo, već se u velikoj meri promenio način na koji će autoškole u Beogradu i Srbiji morati da prilagode svoje poslovanje novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju. na koji se dolazi do polaganja ispita, što je svakako najveća promena u celom ovom sistemu, ali je promena nastala i u periodu nakon položenog ispita i dobijanja vozačke dozvole.

Ukoliko upitate građane i kandidate koji se spremaju da počnu sa slušanjem nastave, kako bi dobili cozačku dozvolu, sigurno je da će na samom startu uvideti najveću razliku u samom plaćanju, jer se cena celog tog procesa drastično promenila, odnosno porasla, što je ipak sasvim logično, budući da kandidati danas dobijaju daleko više pažnje i znanja nego što je to bio slučaj pre, pa su samo u stvari usluge te koje su zahtevale da se cene koriguju. Polaganje vozačkog ispita po novom zakonu se danas odvija u nekoliko segmenata, koji su sasvim odvojeni jedan od drugog.

Segmenti polaganja vozačkog ispita po novom zakonu

Najpre, da bi kandidat polagao vozački ispit po novom zakonu, mora da ima navršenih 16 godina života, važeću ličnu kartu ili pasoš, te da je registrovan u auto školi koju je sam odabrao za učenje i polaganje. Nakon toga sledi teorijska nastava, koja je koncipirana tako da traje 40 školskih časova, ali se tokom jednog dana mogu odslušati najviše 3 časa, sa pauzama između od 10 minuta.

Planski je da nastava traje 20 dana, međutim, uz učenje, malo obnavljanja, slobodno možete planirati nekih mesec dana za sve. Nakon odslušane teorijske nastave, nikako pre, jer polaganje vozačkog ispita po novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju to nije dozvoljeno, prijavljuje se teorijski ispit, najmanje 8 dana pre datuma polaganja. Ispit, odnosno testovi, rade se u auto pkoli, putem aplikacije, te se na kraju ispita i urađenog poslednjeg pitanja, pojavljuje broj osvojenih bodova koji prema skali koja se unapred zna, pokazuju da li je kandidat prošao test ili je potrebno da se on radi ponovo. Svako ponovno izlaženje na polaganje zahteva i dodatno plaćanje.

Nakon ovoga, kandidat se upućuje na lekarski pregled , nakon čega se održava praktična nastava. Kao i pre, tako polaganje vozačkog ispita po novom zakonu predviđa neophodnih 40 časova vožnje, od kojih su prva dva na poligonu, a ostatak u saobraćaju i poligonu po potrebi. Kada se završi sa časovima, kandidat sluša teorijsku i praktičnu nastavu iz prve pomoći, koja se odmah i polaže, te sve ovo zajedno omogućava da se polaže i vožnja. Zajedno sa komisijom, kandidat polaže vožnju na poligonu, pa u saobraćaju. Polaganje vozačkog ispita po novom zakonu određuje 15 minuta vožnje po poligonu, te još 25 minuta u saobraćaju, nakon čega komisija donosi zaključak da li je kandidat položio ili se vraća na ponovno polaganje praktičnog dela vozačkog ispita.

Foto: Pixabay / Skitterphoto


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar