Belocrkvanska jezera – vojvođanska zamena za more

Neki kažu da su kao more, samo neslana, drugi su fascinirani njihovom naturalnošću i lepoti prirode koja ih okružuje, a mi smo se uverili da – nakon četiri dana provedena na Belocrkvanskim jezerima – ona predstavljaju pravu zelenu oazu idealnu za produženi vikend ili, čak, kompletno letovanje, kada ste u nemogućnosti da posetite dalje destinacije ili, jednostavno, ne želite da putujete daleko.

U Južnom Banatu, na samo 180 kilometara od Novog Sada (i 100 od Beograda) nalazi se fantastično mesto za izolaciju od gradske buke, sirena, mračnih vesti i briga. Nisu sva jezera nadomak Bele Crkve uređena, ali ona kojima je omogućen prilaz (isprobali smo čak tri) su idealna za kupanje. Voda je topla i čista, i ukoliko vam ne smeta "prljavština" biljnog porekla koja se samo povremeno pojavi, uživaćete u plivanju, brčkanju, skakanju u vodu, vožnji pedalinom, pecanju ili, makar, u posmatranju mirne vode i umirujućim zvucima žaba i ptica. U jeku sezone, od kraja juna do kraja avgusta, obično ima puno gostiju, s tim što je ove godine vidno manje ljudi.

Smeštaj

Najviše je smeštaja apartmanskog tipa, tačnije, u pitanju su studija sa sobom, kuhinjicom, kupatilom i terasom. Ove kućice u prvoj, drugoj i trećoj liniji od jezera izgledaju izuzetno ljupko, a većina njih ima sopstvene pontonske plažice, sa kojih stepenicama možete sići u vodu. Cene za takav smeštaj na Glavnom jezeru kreću se od 3.500 do 4.000 dinara, dok je za studije u Beloj Crkvi (oko 300 metara od jezera) potrebno izdvojiti od 2.500 do 3.000 dinara. Noćenje u vili sa bazenom na jezeru iznosi 6.000 dinara.

Smeštaj

Najviše je smeštaja apartmanskog tipa, tačnije, u pitanju su studija sa sobom, kuhinjicom, kupatilom i terasom. Ove kućice u prvoj, drugoj i trećoj liniji od jezera izgledaju izuzetno ljupko, a većina njih ima sopstvene pontonske plažice, sa kojih stepenicama možete sići u vodu. Cene za takav smeštaj na Glavnom jezeru kreću se od 3.500 do 4.000 dinara, dok je za studije u Beloj Crkvi (oko 300 metara od jezera) potrebno izdvojiti od 2.500 do 3.000 dinara. Noćenje u vili sa bazenom na jezeru iznosi 6.000 dinara.

Nešto dalje nalazi se manja, takozvana "Dečija" plaža, sa jednako lepim prilazom, šljunkom i tuševima, na kojoj nema ležaljki već možete koristiti sopstvene peškire. Ova plažica ima i betonske "tribine", koje takođe mogu lepo poslužiti za sunčanje u prvoj polovini dana, jer je popodne ova uvalica u hladu.

Velika uređena plaža nalazi se i na jednom delu Vračevgajskog jezera, gde postoji i tobogan i još nekoliko rekvizita za decu, kao i restoran, a sličnom plažom raspolaže i najveće belocrkvansko jezero – Šljunkara.

Pored pomenutih plaža, na kojima su aktivni i spasioci, oni koji više vole mir i tišinu mogu da se povuku na neku od mnoštva malih, zavučenih uvala okruženih netaknutom prirodom kojima obiluju sva ova jezera.

Idealno za šetnju i sport

S obzirom na to da je celo Glavno jezero opasano betonskom stazicom okruženom bujnom vegetacijom, ono je idealno za šetnju, trčanje i vožnju bicikala . Ukoliko budete imali sreće kao i mi pa naletite na predusretljive domaćine (a čujemo da su mnogi takvi), moći ćete pozajmljivati njihove bicikle kad god zaželite, što zbog rekreacije, što zbog obilaska okoline ili odlaska u kupovinu. U blizini su i košarkaški i vaterpolo teren, a na više punktova se mogu iznajmiti pedaline, po ceni od 300 dinara za pola sata vožnje.

Belocrkvanska jezera poznata su i kao "Meka" za pecaroše, koje smo sretali na svim jezerima koja smo obišli, od zabačenih delova Glavnog, do celog Šaranskog jezera, na kojem zaista mogu da se prepuste svom hobiju, neometani kupačima. Pored onih iskusnih, mogu se videti i mali pecaroši koji se prvi put oprobavaju u ovoj aktivnosti, najčešće vođeni veštom rukom svojih očeva.

Restorani i prodavnice

Najbliža prodavnica nalazi se u Beloj Crkvi, u neposrednoj blizini jezera, a u mestu možete naći još marketa, kao i mesaru i pijacu. Restorana takođe ima dosta, što na samim jezerima, što u okolini, od fast fudova do onih sa kuvanim jelima.

U jednom od plažnih restorana na Glavnom jezeru, pljeskavice staju 200, 250 i 300 dinara (u zavisnosti od veličine i punjenja), kobasica 250, belo meso i batak po 350, a vešalica 400 dinara. U restoranu pored, radnim danima možete konzumirati kompletan dnevni meni po ceni od 350 dinara, uz gratis palačinke. Od kuvanih jela, najčešće se konzumiraju teleća, pileća i riblja čorba , pasulj, svinjski gulaš, leskovačka mućkalica, a skoro svuda se prave i riblji specijaliteti.

Ipak, kažu da se najbolja riblja čorba kuva u malo zabačenim restoranima, a nama su preporučili jedan koji se zove "Lederata" i nalazi se u obližnjoj Staroj Palanci, na samoj obali Dunava. Odatle kreću i izletničke ture skelom, pa možete spojiti lepo i korisno.

Dakle, na jezerima nećete osati gladni, bilo da nosite hranu od kuće, pa pripremate obroke u svom studiju ili kampu, bilo da se hranite po lokalima. Čak pojedine vile imaju dogovor sa nekim restoranima i picerijama da njihovim gostima donose hranu u samu vilu, a takav jedan kompletan kuvani obrok staje 350 dinara. Deca će se radovati frižiderima sa sladoledima i još nekim ledenim poslasticama.

U ovom periodu, uveče nema šta posebno da se radi na jezerima, sem prijatne šetnje i sedenja pored, s obzirom na to da je radno vreme lokala limitirano zbog situacije. Stoga, omladini možda i neće biti najzanimljivije, ali je pravi raj za porodice sa decom, parove i penzionere. Svake druge godine, kako su nam rekli naši ljubazni domaćini iz vile "Besi" na Glavnom jezeru, u Beloj Crkvi je pregršt dešavanja, u vidu raznih festivala, ali i klubova, pa i ove generacije mogu da pronađu večernje zanimacije.

Izleti u okolini

U samoj Beloj Crkvi posetite Gradski muzej, koji je najstariji u Vojvodini, a tu su i četiri crkve. Iznad grada se nalazi vidikovac sa pogledom na jezera i Dunav.

Ukoliko želite da obiđete i okolinu (iako ćete na ovih šest jezera imati dovoljno višednevne zanimacije), obavezno idite do Stare Palanke, koja se nalazi odmah do Bele Crkve. Pored starih, dobrih kafana i restorana na obali Dunava, možete se ukrcati i na skelu (prenosi i bicikle, automobile, čak i kamp kućice) koja tokom dana kreće na svakih četiri sata. Ne samo što ćete doživeti jedinstven osećaj vožnje u drugom po redu najširem delu Dunava, nego ćete videti i čaplje koje stoje na biljkama na sred reke, kao i puno prirodnih lepota koje kao da su našle mesto u nekim od Balaševićevih pesama. Takođe, ovde je uočljiv i deo gde se reka Nera uliva u Dunav.

Za petnaestak minuta vožnje stižete u Ram, istorijsko mesto u kojem je nekada bio smešten rimski vojni logor Lederata, u kojem možete obići čuvenu Ramsku tvrđavu (skela će vas iskrcati baš podno nje). Nakon toga, ako produžite još 15 kilometara, stižete na Srebrno jezero, pa se možete uputiti i u tom pravcu na jednodnevni izlet ili, kako smo mi to uradili, odatle se vratiti za Novi Sad.

Vršac, kroz koji prolazite da biste stigli do Bele Crkve, takođe je grad koji treba obići, a posebno Vršačku kulu i vidikovac sa kojeg se pruža fenomenalan pogled. U uobičajenim okolnostima organizuju se i izleti u obližnju Rumuniju, ali nama to sada nije bilo omogućeno.

Ipak, ako ne stignete sve da obiđete u jednoj turi, ne brinite – verovatno ćete poželeti da se na ovim jezerima obrete još koji put.

Prijatna umereno kontinentalna klima koju karakterišu duga, topla leta, ali osvežavajuća jutra i večeri još jedan su od razloga da obiđete neka od šest jezera pored Bele Crkve i uživate u čarima prirode. Čarobna zeleno-plava boja vode odmoriće vam oči, a uz sve letnje aktivnosti, zaista možete imati osećaj kao da ste na moru. Nekom, vojvođanskom.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar