Carska bara širi turističku ponudu - Nova staza, veći brod i vidikovac nad vodom

Poslednjih mesec dana udarani su šipovi i završena konstrukcija staze koja vodi do starog vidikovca u specijalnom rezervatu prirode Carska bara. Prema rečima Milivoja Putića, menadžera turizma SRP "Stari Begej - Carska bara", za mesec dana radovi na novom vidikovcu će biti privedeni kraju.

 
- Naišli smo na dosta poteškoća u radovima. Jedna se odnosi na novi pojas nastao sukcesijom rastinja močvarnog terena. Staza će biti produžena za 50 metara, a vidikovac postavljen nad vodenim ogledalom Carske bare. Nije lako probijati stazu kroz trsku, rogoz i močvaru, gde verovatno ljudska ruka nikada ranije nije intervenisala. U narednih mesec dana radnici SRP treba da postave gazišta za staze, da "probiju" 50 metara močvarnog prostora do vodenog ogledala i da na kraju postave šipove i konstrukciju za vidikovac, posebno zahtevnu radi sigurnosti turista koji posete ovaj dragulj prirode, tokom godine - objašnjava Putić.
 
Dodaje da će novi vidikovac, nadvijen nad vodom, biti posebna atrakcija kako za redovne posetioce, tako i za one koji prvi put borave u Carskoj bari.
 
Rezervat je ove godine dobio i nov brod, veći i komforniji, i samim tim prijatniji za vožnju duž Starog Begeja.
 
- Preostalo nam je da na brod postavimo klupe. Nažalost, i kada novi brod bude prošao tehnički, neće doći do isplovljavanja jer je u međuvremenu priroda učinla svoje i suzila prolaz kojim će do daljnjeg ploviti samo mali turistički brodić, koji prima do 12 putnika. Čišćenje prolaza planirano je za drugu polovinu jula, početak avgusta, kada je realno i da aktiviramo brod. Ako ne uspemo da revitalizujemo ovaj deo pristaništa, on neće moći da prođe do dublje vode, jer treba da se od trske i rogozii očisti 800 metara, za šta su potrebna saglasnost Zavoda za zaštitu prirode. Ako to ne bude išlo kako smo planirali, potrudićemo se da polazak obavljamo sa drugog pristaništa, ako uspemo da prevučemo do tamo brod - navodi Putić.
 
Problema ima dosta, ali turistima ovaj rezervat prirode nije ništa manje zanimljiv. Svakog vikenda mali turistički brodić saobraća na redovnoj liniji od 13, 15 i 17 časova. Posećenost je velika, a dosadašnje aktivnosti, poput 28. Susreta planinara Carska bara, nastavljene.
 
Specijalni rezervat prirode "Stari Begej - Carska bara" zauzima površinu od oko 1.600 hektara išaranog vodenim tokovima - rajom za sportske ribolovce, pešačkim i biciklističkim stazama. Posebnu prirodnu vrednost kompleksu Carske bare i napuštenog toka reke Begej daju mozaičnost vodene, travnate i šumske vegetacije, kao i raznovrsnost životinjskih vrsta. Centralno mesto zauzima više od 200 ptičjih vrsta, među kojima su i prave retkosti - primerci ugroženih vrsta čaplji, kormorana, gnjuraca, pataka. Močvarnu vegetaciju područja čine interesantne biljne vrste, danas retke i ugrožene, poput belog i žutog lokvanja ili močvarne orhideje, dok je prostor oko bare obrastao dugogodišnjim zasadima vrbe i topole. Posetioci uz vožnju, šetnju, sportske i druge aktivnosti uz vrlo povoljne uslove, mogu da provedu dinamičan i ispunjen dan na otvorenom prostoru.

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar