Da li ste pronašli kvalitetne trake za trakaste transportere?!
Trakasti transporteri su veoma rasprostranjene mašine neprekidnog transporta koji se koriste od privrede do poljoprivrede. Oni mogu transportovati rasipne materijale i komadaste terete po horizontalnoj i po kosoj površini ( pod uglom od 10° do 28°).
 
Veoma velika primena trakastih transportera omogućena je nizom njihovih eksploatacionih prednosti:
    • jednostavna konstrukcija
    • veliki kapacitet
   • velikih dužina transporta materijala, a koje se kreću u širokom dijapazonu, od nekoliko metara, do nekoliko stotina metara, a kod površinskih kopova i do više kilometara
    • miran i bešuman rad
    • lako održavanje
 
Transportne trake, normalne izrade, mogu se primentiti u uslovima rada od -15°C do 60°C. Specijalno izrađene transportne trake mogu da se primene i na temperaturama od -20°C do 120° C.
 
Princip rada trakastih transportera
 
Jedan trakasti transporter čini dva bubnja, od kojih je jedan pogonski a jedan zatezni, i jedna beskrajna traka, koja prelazi preko njih. Pogonski bubanj dobija kretanje obično od elektromotora preko reduktora. Da bi se sprečilo eventualno proklizavanje preko pogonskog bubnja, vrši se čeono zatezanje trake.Ona naleže svojom dužinom na male valjke, čime se sprečava ugibljenje same trake.
 
Važnost izbora kvaliteta traka
 
Traka kod trakastih transportnih uređaja je neprekidnog dejstva. Ona je istovremeno vučeni i noseći element transportera, iz čega proizilazi daje ona naj odgovorniji deo transportnog sistema.
 
Usled eksplatacije transportnog sistema, sama traka se isteže i biva izložena uticaju trenja, udaraca, vlažnosti,temperature, trenja i starenja u toku rada.
 
Iz navedenog vidi se da su veoma važni eksplatacioni zahtevi kvaliteta trake trakastog transportera:
 
    • savitljivost trake
    • mogućnost prenošenja potrebne sile zatezanja
    • mogućnost nošenja transportovanog materijala
    • otpornost prema udarima i habanju prilikom transporta materijala
    • dug vek trajanja
 
Optimalno koštanje ekspalatacije trakastog sistema
 
Iz prethodno navedenog vidimo da je prilikom eksploatacije trakastog transportnog sistema, traka najviše eksplatisani deo. Samim tim ona u mnogome ulazi u cenu održavanja sistema te je stoga potrebno pronaći optimalnu vezu kvaliteta i cene trake.
 
Kako bi mogli doneti adekvatnu odluku, koja će obuhvatiti kvalitet trake i cenu možete se obratiti stručnjacima Gumabelt Transportne Trake doo, Novi Sad.
 
Njihove transportne trake su otporne na habanje, kidanje, vlagu, dobro savitljive i optimalne sopstvene težine, pored doga imaju i dug vek eksplatacije.
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar