Danas je Dan Roma, bogat program u našem gradu
Međunarodni dan Roma, 8. april, obeleževa se nizom kulturnih događaja u kulturnim stanicama Svilara i Eđšeg, koje organizuje Fondacija Novi Sad 2021. Kulturno stvaralaštvo romske zajednice u Novom Sadu je u centru programa. 
 
U Kulturnoj stanici Svilara posetioci će od 15 časova, imati priliku da učestvuju u inkluzivnim plesnim i psihološkim radionicama. Od 16 časova obožavaoci strit-densa moći će da se oprobaju u hip-hopu i brejk-densu, ali će imati priliku i da pogledaju nastup plesnog udruženja Gruv. Ovo plesno udruženje uključuje romsku decu i mlade u plesne aktivnosti tako što već godinama sarađuje sa Dečjim selom Dr Milo­rad Pavlović i Svratištem za decu i mlade. Za 18 časova zakazan je razgovor o položaja romske omladine, dok od 19 časova na scenu stupa muzički sastav Roma Sijam.  
 

U Kulturnoj stanici Eđšeg program počinje u 18 časova kada će romsku himnu Đelem, đelem će izvesti udruženje Medžik vojs. Kulturno-umetničko društvo Romano ternipe nastupiće nakon toga. Predstaviće se i recitatori Osnovne škole Vuk Karadžić, a zatim će posetioci uživati u klasičnoj muzici u izvođenju mladih muzičkih talenata iz Novog Sada. 

Fondacija Novi Sad 2021 najaviće otvaranje kulturne stanice na Klisi, koja bi trebalo da postane centralni prostor za interkulturalni dijalog, razmenu, kao i podršku romskoj zajednici u tom delu grada. Specifičan ambijent omogućiće da se u tom kraju grada prvi put realizuju izložbe, koncerti, kamerne predstave i performansi. Novi kulturni centar punim kapacitetom podržavaće umetničke projekte stanovnika Klise, bez obzira na njihovo nacionalno ili bilo koje drugo opredeljenje. 
 
U Koncertnom holu Srpskog narodnog pozorišta u 20 časova predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i potpredsednica Vlade Republike Srbije prof. dr Zorana Mihajlović prisustvovaće svečanom programu kojim će biti obeležen Međunarodni dan Roma. Prisutni će imati priliku da vide kulturno-umetnički program Romi kroz vekove, a pozdravne reči uputiće predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i pokrajinska poslanica Jelena Jovanović
 
Međunarodni dan Roma službeno je proglašen 1990. u Poljskoj, romska hima je Đelem, đelem, odnosno Išao sam, išao, dok je romska zastava plavo-zelena sa crvenim točkom u sredini. Plavom bojom predstavljeno je nebo, kao simbol slobode, bezgraničnog prostranstva i života pod vedrim nebom, bez krova nad glavom, zelena boja je trava, put, drum, kao simbol života obeležen stalnim putovanjem, dok crveni točak predstavlja simbol stalnog kretanja i života na točkovima. 
 
Ovaj dan obeležava se kako bi se proslavila romska kultura i podigla svest o problemima sa kojima se Romi suočavaju.
 
 
Foto: wikipedia.org
 
 
 
  
 
  
 
  
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar