Deset miliona dinara za unapređivanje višejezičnosti

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice dodelio je sredstva za unapređivanje višejezičnosti u jedinicama lokalne samouprave na teritoriji Vojvodine, gde su u službenoj upotrebi jezici nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica. Ugovori su svečano uručeni u holu Pokrajinske vlade.  

-Podršku službenoj upotrebi jezika nacionalnih manjina Pokrajina pruža nastavljajući tradiciju u skladu sa Ustavom i pozitivnim propisima Srbije, kao i sa Akcionim planom za ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Dodeljena sredstva su putem konkursa opredeljena za tri namene: za izradu i postavljanje tabli ispisanih i na jezicima manjina koji su u službenoj upotrebi, zatim za izradu i štampanje višejezičkih obrazaca i drugih javnih publikacija, kao i za razvoj višejezičke elektronske uprave – rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš.   
 
Na konkurs je ove godine pristiglo devedeset sedam prijava iz dvadeset tri opštine/grada od kojih je – isključivo iz formalnih razloga – odobreno osamdeset tri. Deset prijava podnele su opštinske/gradske uprave, deset obrazovne ustanove, četrdeset dve prijave mesne zajednice i dvadeset dve prijave javnih preduzeća i ustanova. Najviše prijava stiglo je iz Grada Subotice, a zatim slede opštine Kanjiža i Novi Bečej. Pravo da konkurišu imali su organi jedinice lokalne samouprave u kojima je statutom grada odnosno opštine utvrđena službena upotreba jezika i pisama nacionalnih manjina ‒ nacionalnih zajednica za teritoriju cele lokalne samouprave ili pojedinih naseljenih mesta.  
 
 
 
Izvor i foto:vojvodina.gov.rs
  

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar