Garancijski fond Vojvodine za privrednike i poljoprivrednike do kraja godine produžio kreditnu liniju „COVID 19”

Kako prenosi portal AgroFin.rs, Garancijski fond AP Vojvodine je finansijska institucija, čiji je osnivač AP Vojvodina, sa primarnim zadatkom da privrednicima i poljoprivrednicima sa teritorije pokrajine, posebno onima koji nisu kreditno sposobni, obezbedi lakši pristup poslovnim bankama.

Kako bi privrednicima i poljoprivrednicima pomogli da što efikasnije prebrode negativne posledice pandemije virusa korona, Pokrajinska vlada, još prošle godine, pripremila je garantne šeme za kredite za održavanje tekuće likvidnosti, koje su se realizovale i putem konkursa Garancijskog fonda AP Vojvodine. “U dogovoru sa poslovnim bankama produžili smo trajanje ove garantne linije do kraja  godine Nova kreditna linija Fonda -„COVID 19“ namenjena je mikro, malim i srednjim preduzećima, kao i poljoprivrednim gazdinstvima, odnosno preduzetnicima”, rekao je Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda Vojvodine. 

Nova garantna linija za tekuću likvidnost privredi i poljoprivredi podrazumeva kratkoročni kredit do 100.000 evra, sa rokom otplate do tri godine, uz „grejs“ period od godinu dana. Odobrena sredstva se mogu koristiti za održavanje tekuće likvidnosti i nabavku obrtnih sredstava, odnosno za izmirivanje obaveza prema dobavljačima, za preuzeti materijal, gorivo, sirovine, dopunu zaliha, sezonske potrebe, izmirenje obaveza prema državi, zarade zapolenih, kao i sva druga plaćanja kojima se omogućava održavanje tekuće likvidnost. “Uz garancije koje dajemo, kod banaka insistiramo na najnižoj mogućoj kamatnoj stopi. Ono što je posebno važno za sve korisnike jeste da  „kolateral”, odnosno obezbeđenje koje korisnici daju prilikom uzimanja kredita, iznosi 1 prema 1,2 što je izuzetno povoljan odnos”, istakao je direktor Raković.

B.K.

Preuzeto: AgroFin.rs


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar