In memoriam: Jovan Dejanović, bivši gradonačelnik Novog Sada

Bivši gradonačelnik Novog Sada Jovan Dejanović, umro je juče u 92. godini.  

Dejanović je rođen u Velebitu kod Kanjiže 1927. godine, a nakon oslobođenja u maju 1945. godine dolazi u Novi Sad, kao preživeli logoraš dva logora u Mađarskoj i Nemačkoj. 
 
U Novom Sadu je završio Industrijsko-zanatsku školu, a u Zadru školu rezervnih oficira. Potom se vratio u Novi Sad gde je pohađao Političku i Srednju fiskulturnu školu, da bi kasnije diplomirao na Višoj školi za organizaciju rada. 
 
1974. godine biran je za odbornika, a potom i predsednika Skupštine opštine Novi Sad, a na tu dužnost je ponovo izabran 1978. Kad je Novi Sad 1980. transformisan u sedam opština i konstituisana Gradska zajednica, izabran je za predsednika Gradske skupštine i na toj funkciji ostao do 1982. godine. 
 
Za Dejanovića se vezuje da je značajan doprinos dao urbanoj izgradnji, sređivanju privrednog i komunalnog stanja u gradu, kao i razvoju prosvetno-kulturnog i sportskog života. Pored Sportskog centra (SPENS), u gradu је sagrađeno 5 osnovnih škola, 6 predškolskih ustanova, započeta i završena izgradnja zgrade Srpskog narodnog pozorišta (biо је predsednik odbora za za izgradnju), započeta i završena izgradnja Mosta slobode, Doma zdravlja na Limanu, privedeno је kraju izmeštanje privrednih objekata iz grada u industrijske zone, priveden je kraju završetak izgradnje Novog naselja - sa celokupnom infrastrukturom i objektima društvenog standarda. Sagrađeni su novi hoteli Park i Novi Sad, а rekonstruisani Putnik i Vojvodina
 
Na inicijativu Dejanovića izmešten је gradski i svaki drugi saobraćaj iz centra grada i stvorena je slobodna pešačka zona. Prvi рut posle rata generalno је uređen centar grada i zasađene lipe u Zmaj Jovinoj i Ulici Narodnih Heroja (u čеmu је pomogao i gradonačelnik Beograda Živorad Kovačević). Inače, odrasle lipe su prenete sa Fruške sore, i sve presađene lipe su se primile. 
 
Takođe, na Dejanovićevu inicijativu prašnjava obala Dunava asfaltirana je i uređeno је šetalište od Radničke ulice do komande rečne ratne flotile
 
Nosilac je Zlatne plakete SNP i Zlatne medalje Jovan Đorđević (1981), kao i francuske Legije časti (1984) za doprinos unapređenju jugoslovensko-francuskih odnosa. Dobitnik je Oktobarske nagrade Novog Sada iste godine, a 2016. mu je uručena Februarska nagrada za doprinos razvoju grada u periodu od 1974. do 1982
 
  
 
  
  

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar