Još jedan slučaj koronavirusa potvrđen u Srbiji, ukupno 19 zaraženih

U Srbiji je do jutros u 8 časova registrovano ukupno 19 potvrđenih slučajeva koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu Covid19.rs.

Do jutros u 8 časova, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 160 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od poslednjeg izveštaja do jutros u 8 sati, testirani su uzorci devet osoba od kojih je jedan bio pozitivan i osam negativnih na novi korona virus.

Inače, Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici donela nove mere i precizirala pojedine postojeće, radi suzbijanja korona virusa. Doneta je odluka o zabrani javnog okupljanja u zatvorenim prostorijama. Pod javnim okupljanjem smatra se okupljanje u jednoj zatvorenoj prostoriji sa više od 100 ljudi. Na snazi je privremena zabrana ulaska u Srbiju za strane državljane koji su boravili u Narodnoj Republici Kini, Republici Koreji i Švajcarskoj. Odluka se odnosi na isključivo na osobe koje su boravile u provinciji Hubej Narodne Republike Kine, gradu Degu i provinciji Severni Gjongsang Republike Koreje i kantonu Tićino u Švajcarskoj. Ostaje na snazi zabrana privremenog ulaska u Republiku Srbiju za strane državljane koji su boravili u Italiji i Islamskoj Republici Iran.

Međunarodni putni saobraćaj se preusmerava na glavne granične prelaze i biće privremeno zatvorena 44 manja i povremena granična prelaza.

Kada je reč o zaposlenima u uslužnim objektima koji se nalaze na tranzitnoj ruti kroz Srbiju i auto-putevima, doneta je odluka da moraju da budu obezbeđeni zaštitnim sredstvima zbog dolaženja u dodir sa tranzitnim putnicima.

Na osnovu stava epidemiologa, u ovom trenutku nema obustave nastave, ali se nastavlja intenzivno praćenje situacije u vrtićima, školama i na univerzitetima. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je instrukciju svim osnovnim i srednjim školama u zemlji u cilju prevencije širenja eventualne infekcije.

Vlada Srbije poziva građane Srbije koji rade u inostranstvu i koji dolaze sa područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa, a planiraju dolazak u zemlju za predstojeće uskršnje praznike, da putovanje odlože. Apeluje se na građane da prilikom organizacije privatnih događaja kao što su svadbe, krštenja, i slične manifestacije sa većim brojem ljudi, da ti događaji budu organizovani u skladu sa odlukom koja se odnosi na javne skupove.

Građani koji imaju simptome koje izaziva korona virus ne treba da idu u domove zdravlja ili bolnice, već bi trebalo da se obrate dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona. Telefoni kol-centara, koji je otvorilo ministarstvok, preko kojih građani mogu da se informišu su sledeći:

1. Institut za javno zdravlje Vojvodine, Novi Sad, 064/8028894 i 064/8028895

2. Zavod za javno zdravlje Sombor 062/1956866

3. Zavod za javno zdravlje Pančevo 062/8869721

4. Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica  064/8092911 i 0648092938

5. Zavod za javno zdravlje Subotica  064/1009276

6. Zavod za javno zdravlje Kikinda  062/8833841 i 062/8833877

7. Zavod za javno zdravlje Zrenjanin  069/2101102

Radno vreme kol-centara je svakodnevno, od 8 do 22 časa. 

 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar