Majska skupština preteča prisajedinjenja Kraljevini Srbiji

U Pokrajinskoj vladi održana je svečanost povodom 171. godine od Majske skupštine u Sremskim Karlovcima održane 13. i 15. maja 1848. godine na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine

-Mi danas obeležavamo jedan veliki dan, dan kada je vekovna borba srpskog naroda za slobodu i samobitnost na prostoru na kojem je živeo vekovima pre toga, prvi put dobila formalan politički oblik. To je dan u kojem su pobedila načela slobode, jednakosti, napretka i zajedništva za sve, načela koja će biti temelj političke borbe i svih istorijskih odluka - rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. 
 
Prema rečima Mirovića ovo je bio dan koji je bio preteča i svojevrstan uvod u istorijski prelomni dan – 25. novembar 1918. godine, dan Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. 
 
Slavićemo zajedno, poručio je Mirović, i nacionalne praznike nacionalnih manjina, čiji su jezici u službenoj upotrebi u Vojvodini. 
 
Po prvi put uručena su Pokrajinska priznanja za 2018. godinu u oblasti nauke i umetnosti. Pokrajinsko priznanje Milutin Milanković dobio je predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu akademik Stevan Pilipović, a Priznanje u oblasti umetnosti Pavle Jovanović muzički umetnik Zvonko Bogdan
 
Zahvalivši se na dobijenoj nagradi, akademik Stevan Pilipović izjavio je da je ponosan jer je dobitnik nagrade koja nosi ime velikog naučnika dok je Zvonko Bogdan istakao da je dobio mnogo nagrada, ali ova ima posebnu težinu jer je stigla od ljudi iz sredine u kojoj živi i stvara. 
 
 
 
Izvor i foto:vojvodina.gov.rs 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar