Mural sa likom kralja Petra krasi Blok

Sa zida višespratnice u novosadskom naselju Blok, na uglu Gagarinove i Bulevara kralja Petra Prvog, prometne raskrsnice u neposrednoj blizini dve srednje škole, prolaznike od nedelje posmatra kralj Petar Prvi Karađorđević. Najveći mural u Novom Sadu i Srbiji, koji se prostire na 150 kvadratnih metara i zahvata sedam spratova, delo je grupe nezavisnih umetnika iz Novog Sada.

Inicijatori murala, Udruženje "Bute dobri", na ovaj način su želeli da obeleže stogodišnjicu od oslobođenja Srbije u Prvom svetskom ratu. Za lokaciju je odabran istoimeni bulevar, a stanari zgrade u broju 36 jednoglasno su prihvatili i dozvolili umetnicima da naslikaju kralja Petra.

Novosadskim umetnicima bilo je potrebno sedam dana da nacrtaju mural visok 21 i širok pet i po metara. Svakodnevno stojeći u korpama, veštim pokretima su pažljivo iscrtavali svaki detalj, kako bi što vernije predstavili jednog od najomiljenijih kraljeva.

Lik kralja Petra je, kako objašnjava Dane Basta iz Udruženja "Bute dobri", nastao kompilacijom nekoliko najboljih fotografija pronađenih na internetu. Kralj je u uniformi, sa šinjelom preko ramena, a na prsima je ordenje.

"Ponosni smo što smo doprineli da naš grad bude bogatiji za umetničko delo ovakvih razmera", s neskrivenim zadovoljstvom kazuje Basta. "Pored činjenice da se mural nalazi na istoimenom bulevaru, veoma je važno spomenuti i blizinu dve srednje škole, te je važno da mladi obrate pažnju na veliku i značajnu istorijsku ličnost, kakva kralj Petar Prvi Karađorđević svakako jeste".

"Fenomenalno je urađeno, svaka im čast" - iskreno kaže Momčilo Dragaš, stanovnik ove ulice već 36 godina, "Zaslužio je naš čika Pera da mu se i na ovakav način odužimo".

Udruženje "Bute dobri", kako najavljuju, neće ostati samo na muralu posvećenom vrhovnom komandantu srpske vojske u balkanskim ratovima.

"Naša ideja je da svaka ulica dobije mural sa likom i podacima o ličnosti čije ime nosi", veli Basta.

Izvor: novosti.rs

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar