Nastavnica godine u SAD-u gošća Pokrajinskog ombudsmana

Nastavnica godine iz Sjedinjenih Američkih Država Mendi Mening, specijalizovane za rad sa učenicima migrantima i izbeglicama, na kraju višednevnog boravka u Srbiji posetila je Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana na čiji poziv je i došla u našu zemlju.  

Mening je posetila prihvatne centre za migrante i osnovne i srednje škole u Šidu i Somboru koje oni pohađaju. U Velikoj sali Skupštine Grada Sombora, Mening je  održala predavanje pred više od 60 učesnika, među kojima su bili i učenici srednjih škola, studenti Pedagoškog fakulteta, prosvetni radnici, predstavnici školskih uprava, Komeserijata za izbeglice i migracije. Ona je govorila o svom iskustvu i metodima rada koje je razvila u radu s učenicima migrantima, a u kojima je naglasak na stvaranju klime dobrodošlice, poštovanju kulture iz koje učenici dolaze, uvažavanja identiteta i ličnog iskustva svakog deteta i njihovo uključivanje u novu sredinu i zajednicu. Nastavnica Mening smatra da je najvažniji zadatak svakog učitelja i nastavnika u tome da izgrađuje i neguje odnos  poverenja i povezanost sa učenicima, saradnju s roditeljima i porodicom.   

Pokrajinski ombudsman je želeo da da svoj skromni doprinos unapređenju prava deteta na obrazovanje, ali i da ojača kompetencije svih profesionalaca koji su uključeni u rad sa migrantskom populacijom. Izražavajući želju da nastave saradnju, zamenik pokrajinskog ombudsmana za prava deteta Milan Dakić, gošći iz Amerike je poklonio monografiju o kulturnom nasleđu Vojvodine. 
 
 
 
Izvor i foto:Pokrajinski ombudsman 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar