Novi Sad dobija 21 novi autobus

JGSP Novi Sad je, nakon završenog tendera za osam novih midi-autobusa s pogonom na komprimovani prirodan gas, odnosno metan, raspisalo novu javnu nabavku, koja je otvorena do 10. maja u 11 časova, putem koje traže najnižu ponudu za kupovinu još 13 novih solo niskopodnih autobusa za gradski saobraćaj s ugrađenim motorima s pogonom na metan. Tako da će se Novosađani do kraja godine, umesto u osam, voziti u 21 novom autobusu. 

Ukupna vrednost planirane nabavke 13 solo autobusa s pogonom na CNG je oko 356 miliona, te će, osim novca iz gradske kase, on biti izdvojen i iz budžeta preduzeća, koje će u kupovinu uložiti oko 5,6 miliona dinara. 
 
Novi autobusi treba da imaju minimum 30 mesta za sedenje, odnosno minimum 28 putničkih, jedno za smeštaj kolica za osobe s invaliditetom i jedno vozačko mesto. Tu treba da bude uključen i „jednoiposed” – mesto za majku i dete u prednjem delu autobusa. Autobusi treba da budu takvog kapaciteta da mogu da prime do 90 putnika. Zahteva se da vozila imaju ugrađen WiFi bežični internet uz mogućnost povezivanja na mrežu za najmanje 30 putnika istovremeno. Takođe i da budu opremljeni video-nadzorom, koji bi neprekidno snimao unutrašnjost vozila i kompletnog prostora za vozače i njihova lica, putničkog dela prostora i deo oko svih vrata, prostor ispred vozila, te ulaz i izlaz. Trebalo bi da snimaju i zvuk u prostoru vozačke kabine. 
 
Na nedavnoj sednici Skupštine grada odlučeno je da JGSP dobije dodatnih 350 miliona dinara za nabavku novih autobusa, tako da će umesto planiranih 100 miliona dobiti 450 miliona dinara za kapitalne subvencije za tekuću godinu, odnosno za obnovu voznog parka.    
 
Gradski prevoznik ima 196 autobusa starijih od deset godina, od kojih čak 72 ima radni staž duži od 20 godina, što, kako je ocenjeno, ima direktan uticaj na smanjenje kvaliteta usluge prevoza, kako u gradskom saobraćaju, tako i u prigradskom. 
 
  
 
Izvor: Dnevnik.rs / Foto: gspns.co.rs 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar