Novi Sad dobija četiri nova mosta
Javni urbanističko-arhitektonski konkurs za idejno rešenje za pešačko-biciklistički most preko postojećih stubova starog mosta Franca Jozefa, ali i završeni Plan generalne regulacije Petrovaradina s Petrovaradinskom tvrđavom i Plan generalne regulacije priobalja uskoro će, kako je najavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, biti otvoreni. 
 
-Izgradnja drumskog mosta bi zahtevala, pre svega, da veliki deo saobraćaja bude izmešten, da se uništi park, a pitanje je koliko bi to sve bilo bezbedno i po opstanak i status Tvrđave. Mislimo da je najbolje rešenje za grad da dobije pešačko-biciklistički most, i zbog razvoja turizma, ali i sve više rekreativaca i biciklista, trenda koji je kod nas vrlo prisutan. Da se razumemo, to nije moja ideja, ali moja politika je da to sprovedem. Sve ostalo je pitanje struke -rekao je Vučević.  
 
Vučevič je najavio i gradnju još četiri mosta, za koja se priprema projektna dokumentacija. 
 
-Mi smo 19 godina čekali da vratimo ono što nam je srušeno u bombardovanju. Ne smemo da čekamo još 19 godina da bismo gradili nove mostove. Ali, bez ideja i inicijative, nema ni planova i realizacije. U izradi je studija izvodljivosti za poslednju fazu Bulevara Evrope, tzv. zapadnu obilaznicu, koja podrazumeva i premošćavanje Dunava kod Ribarskog ostrva. Planiramo novi most kod TE-TO Novi Sad, kod naselja Šangaj, koji bi spojio dva auto-puta, ali i pešačko-biciklistički most na Ribarskom ostrvu – rekao je Vučević
 
Osim projekta izlaska grada na reku, koji će, kako je rekao gradonačelnik, uskoro biti prezentovan u okviru Plana generalne regulacije priobalja, novi vlasnici Luke Novi Sad planiraju modernizaciju pristana na keju i ulaganje u razvoj putničkog saobraćaja. U okviru projekta Priobalje je više od 400 hektara zemljišta: Kamenička ada, Ribarsko ostrvo, delovi oko Šodroša i Dunavca, Brodogradilište, potes na kojem je Rečna flotila, potes oko Kineske četvrti, gde je bivše preduzeće Neimar. 
 
-Ako posmatramo Kameničku adu, Ribarsko ostrvo, Rečnu flotilu, to je većinski zemljište u državnom vlasništvu, a Brodogradilište je privatizovano još pre nego što sam postao gradonačelnik. Za početak, moraće da se podigne nivo odbrane od hiljadugodišnjih voda. Očekujemo brojne stručne analize i mišljenja. Sve što se bude radilo u smislu urbanističkih planova, projektno-tehničke dokumentacije, konkursa, sve će biti javno i transparentno – kazao je gradonačelnik
 
 
 
Izvor:Dnevnik 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar