Novi Sad domaćin organizacijama za podršku u reintegraciji osuđenih lica
Predstavnik Misije OEBS-a u Srbiji Bratislav Redžić i predstavnici nevladinih organizacija iz Mreže organizacija civilnog društva za podršku u reintegraciji i prihvatu osuđenih lica i maloletnika u sukobu sa zakonom, posetili su Gradsku kuću, gde im je domaćin bio zamenik gradonačelnika Srđan Kružević.
 
U Novom Sadu je u toku četvrti seminar iz programa izgradnje kapaciteta pomenute Mreže, saopšteno je iz Gradske kuće.
 
Kružević je tom prilikom istakao da je Novi Sad primer dobre prakse u mnogim oblastima društvenog delovanja i da je zainteresovan za sve inicijative koje doprinose boljitku i bezbednosti svojih građana.
 
– Prepoznajemo i značaj saradnje s organizacijama civilnog sektora – rekao je Kružević. – U toj simbiozi, ostvarili smo i prestižne titule Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope. Uvereni smo u to da, u okiru svog rada, možete najbolje prepoznati potrebe zajednice i zbog toga smatramo da vi treba da budete inicijatori pozitivnih promena, a Grad Novi Sad je svakako raspoložen da pomogne da te ideje zažive i da budu efikasne.
 
Kako je naveo, posle Beograda, Novi Sad je na drugom mestu po broju osoba koje su bile na izdržavanju kazne zatvora.
 
– Veoma nam je važno da im omogućimo da se na ispravan način ponovo uključe u društvenu zajednicu, da sprečimo mogućnost ponovnog rizičnog ponašanja i doprinesemo da naš grad bude bezbedniji – zaključio je Kružević.
 
Predstavnici Mreže organizacija civilnog društva iz Beograda, Zagreba, Kruševca, Sombora, Niša, Kragujevca, Valjeva i Novog Sada predstavili su svoj rad i ciljeve Mreže koja je u nastanku, i koja će do kraja godine biti zvanično registrovana kao krovna organizacija za podršku osobama koje su bile na izdržavanju kazne zatvora ili neke od institucionalnih vaspitnih mera.
 
Taj projekat podržala je Misija OEBS-a u Srbiji, a njen predstavnik Bratislav Redžić precizirao je da je cilj Mreže da organizacije zajedničkim delovanjem menjaju loš status bivših osuđenih lica u Srbiji, kako na zakonodavnom nivou, tako i na nivou razvijanja kvalitetnih postpenalnih programa za njihovu reintegraciju. Kako je naglasio, u tom procesu veoma je važna podrška lokalnih zajednica u koje se ove osobe vraćaju, te je pohvalio Novi Sad koji se uključio u rešavanje tog problema. 
 

Prisutni su se složili u tome da je u tom zadatku veoma važna multisektorska saradnja, kao i prevencija problema u najranijem periodu, i zaključili da Novi Sad ima potencijal da u toj oblasti preuzme ulogu lidera među lokalnim samoupravama, dodaje se u saopštenju iz kabineta gradonačelnika. 

Izvor: Dnevnik

Foto: Grad Novi Sad


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar