Od septembra pojedine škole u jednoj smeni
Pilot-projekat Ministarstva prosvete predviđa da đaci u 210 škola od ukupno oko 1.200, koliko ih ima u Srbiji, od septembra pohađaju nastavu isključivo tokom prepodnevne smene.  
 
Nastavnici, roditelji i direktori slažu se da je pohađanje samo prve smene odlična ideja, ali skeptični su kako će to biti izvodljivo. 
 
- Mi od septembra pokrećemo projekat koji se zove celodnevna nastava i jednosmenski rad u školama. To je predviđala i stara strategija obrazovanja, ali nije bila urađena mreža škola - izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević
 
Šarčević kaže da ministarstvo ima u vidu da u pojedinim gradovima ima postoji višak, a u drugima manjak škola. 
 
- Na Novom Beogradu fale dve škole, u Novom Sadu isto dve, u Pazaru takođe, ali u nekim mestima se škole zatvaraju - kaže Šarčević. 
 
Većina škola sada radi u dve smene. Manji broj matičnih škola radi u jednoj, a njihova izdvojena odeljenja, odnosno neke seoske škole, rade u jednoj smeni. 
 
O strategiji jednosmenskog rada pričalo se i pre tri godine. U Udruženju nastavnika srednjih stručnih škola smatraju da je ovo dobar predlog.  
 
- Za đake bi to bilo dobro jer će imati prostor za dodatnu nastavu i mogućnost da se aktiviraju u mnogim sekcijama - kaže Milorad Antić iz ovog udruženja. 
 
- Ustajanje ujutru u isto vreme, odlazak u školu, sve to doprinosi pravilnom formiranju radnih navika. Mislim da je to mnogo bolje nego da jedne nedelje deca idu pre podne, a druge po podne. Ovako će više vremena imati i za sport i za druženje - rekla je Branka Tišma, psiholog u OŠ “Lazar Savatić”. 
 
Izvor: Blic.rs / Foto: pixabay.com
 
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar