Ostavite imena za molitvu na sajtu manastira Visoki Dečani

Na desnoj obali Dečanske Bistrice, u Metohiji, uzdižu se Visoki Dečani, koje je u 14. veku podigao Stefan Uroš III, odnosno Stefan Dečanski, otac cara Dušana. Ovaj velelepni manastir preživeo je mnoga stradanja, a od 1999. godien stavljen je pod zaštitu italijanskih vojnika KFOR-a. Danas ga posećuju hodočasnici iz različitih delova Srbije i šire, kao i preostalo srpsko življe sa Kosmeta, koje se nalazi u okolini.

S obzirom na otežale okolnosti, bratstvo manastira je pokrenulo sajt www.decani.org kako bi svoju istoriju i riznicu približilo srpskom pravoslavnom stanovništvu, ali i svima koji žele bliže da se upoznaju sa Dečanima. Takođe, ovo je jedan od načina borbe za očuvanja identiteta ovog manastira, kao i srpskog naroda.

Na sajtu možete da se informišete o zdanjima u manastiru, kao i o svakodnevici bratstva i bogosluženjima. Možete da poručite nešto od proizvoda iz onlajn prodanice, kao i da uplatite donaciju.

Ono što je posebno važno za vernike koji bi želeli da se ime njihovih bližnjih pomenu u molitvama, a nisu u prilici da posete Visoke Dečane, jeste mogućnost da se imena dostave elektronskim putem. 

Sajt je, osim na srpskom jeziku, dostupan i na engleskom, ruskom, italijanskom i grčkom.

Foto: decani.org


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar