Otvoren Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice
Na oglednim poljima novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo na Rimskim šančevima, u prisustvu nekoliko stotina gostiju iz zemlje i inostranstva, održana je danas tradicionalna manifestacija Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice. 
 
-Uvek treba imati u vidu da je oplemenjivanje jedan zahtevan proces, koji traži posvećenost i istrajnost, i sve to u cilju odgovora novonastalim izazovima na svetskom nivou, pre svega u sklopu globalnih klimatskih promena, kao i kada je reč o pojavi novih štetočina i bolesti – rekao je na otvaranju pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević
 
Tradicija Instituta za ratarstvo i povrtarstvo NS seme duga 80 godina, kako je resorni sekretar istakao, učinila je da ova institucija sa svojim stručnjacima oplemenjivačima, i svojim proizvodima, ima mesto i na domaćem i na svetskom tržištu. 
 
Radojević je istakao, da prema podacima sa terena, imamo zasejanih 560.000 hektara pod pšenicom, da je prosečna petogodišnja proizvodnja oko 4,3 tone po hektaru, i da veruje da ćemo biti iznad tog proseka, te da će ovogodišnji prinos zadovoljiti domaće potrebe, i da se očekuju i značajne količine za izvoz. 
 
On je podsetio da je Sekretarijat, zajedno sa poljoprivrednicima, za nabavku sistema za navodanjavanje, za nepune tri godine uložio preko 2,7 milijarde dinara. Na taj način omogućeno je navodnjavanje na novih preko 16.000 hektara obradivih površina u našoj pokrajini. Pored značajnih subvencija u sisteme za navodnjavanje, Radojević je podsetio i na značajne investicije u uređenje kanalske mreže i prevođenje jednonamenskog kanalskog sistema u dvonamenski, odnosno pored odvodnjavanja stvaranje uslova i za navodnjavanje.   
 
Sekretar Radojević je podsetio i da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i Institut za ratarstvo i povrtarstvo, koji je prepoznat i kao institucija od nacionalnog značaja, ostvaruju značajnu saradnju kada su u pitanju međunarodni projekti. U novembru mesecu biće završen Agrino - IPA projekat prekogranične saradnje Srbija – Mađarska, i resorni sekretarijat je već krenuo u pripremu dokumentacije za nastavak ovog projekta-Agrino2, koji će obuhvatiti druge biljne kulture, aromatično bilje i alternativna žita.  
 
Direktorka novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo dr Svetlana Belešević Tubić je ovom prilikom istakla da naše sorte, pored visokog prinosa, imaju i kvalitet, od kojih se dobija vrhunski hleb i najfinije pecivo. To je zato što je želja i potreba Instituta da za svoj narod obezbedi kvalitetnu i zdravu hranu. 
 
Kako je navela, mnoga istraživanja su pokazala da je ulje od uljane repice jedno od najkvalitetnijih za zdravlje ljudi, a naši oplemenjivači sa kvalitetom naših sorti i hibrida uljane repice to potvrđuju. 
 
  
 

   


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar