Počinje probni popis stanovništva, moguće samopopisivanje

Probni popis stanovništva, stanova i domaćinstava počinje danas i trajaće do kraja aprila. Popis će, prema najavama  pomoćnice direktora za Sektor društvenih statistika Snežane Lakčević, biti sproveden u 51 gradu i opštini. Ovim popisom biće obuhvaćeno oko 20 hiljada domaćinstava i 50 hiljada ljudi. 

Novina je da će se popis prvi put vršiti pomoću elektronskog obrasca i laptopova, a postoji i mogućnost samopopisa preko interenta koju će, prve nedelje aprila, imati građani Beograda, Novog Sada i Niša. Ovu mogućnost iskoristiće 5 hiljada domaćinstava i 13 hiljada ljudi na čije adrese su od 25. marta počela da pristižu pisma sa osnovnim informacijama o probnom popisu, veb adresom preko koje se samopopisuju, verifikacionim kodom i naznačenim terminom do koga mogu da to učine.
 
Građani bi trebalo da odgovore na sva pitanja osim na pitanja o veroispovesti i nacionalnosti, kao i na ona vezana za invaliditet.   
 
Ovim popisom obuhvaćene su osnovne informacije o stanovništvu - domaćinstvima, stanovima koje podrazumevaju demografska pitanja, migratorna, set etno-kulturalnih i obrazovnih informacija, kao i pitanja koji se tiču osoba sa invaliditetom. Tu su i pitanja poput onih ko živi u domaćinstvu, kada je napravljena zgrada, od kog materijala, da li ima lift, na kom spratu je stan, da li ima vodovod, kanalizaciju.
 
-Migratorni blok podrazumeva pitanja - da li ste se selili, da li oduvek živite tu, da li ste živeli u inostranstvu, koliko dugo, zašto ste se vratili, da li imate državljanstvo Srbije, neke druge zemlje. Set ekonomskih obeležja podrazumeva pitanja - da li radite, da li ste bili sprečeni da radite, iz kog razloga, da li ste nezaposleni, penzioner, gde vam je firma – rekla je Lakčević.
 
Građani će svakog dana od 8 do 20 časova moći da provere ime i prezime popisivača, pozivajući info centar na broj telefona 011 2403 266. Popisivači, njih 85, imaće obeležja Republičkog zavoda za statistiku - vidno istaknuto odobrenje za rad, fotografiju i broj lične karte.
 
Projektovana cena probnog popisa je 280.000 evra, a ta sredstva su obezbedena iz IPA fondova EU. 
 
Inače, glavni sveobuhvatni popis planiran je za april 2021. godine. 
 
 
Izvor: Dnevnik.rs /Tanjug
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar