Podsticajne mere za zadruge u 2019. godini

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je pre dve godine, prema rečima pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuka Radojevića, jasno prepoznao zemljoradničke zadruge putem agrarnih mera i konkursnih linija. Preko 80 miliona dinara investicija u opremu u zemljoradničkim zadrugama širom Vojvodine bilo je u prethodne dve godine, rekao je Radojević na konferenciji u Privrednoj komori Vojvodine posvećenoj podsticajnim merama za zadruge u ovoj godini na republičkom i pokrajinskom nivou. 

Neophodno je, smatra Radojević, finansijski podržati udruživanje poljoprivrednika, jer je to najbolji način za njihovo osnaživanje, kao i njihovu proizvodnju. Radojević je najavio i novu meru Razvojne agencije Vojvodine koja je usmerena ka zemljoradničkim zadrugama i namenjena je nabavci opreme za primarnu i prerađivačku proizvodnju. Za ove namene je opredeljeno 50 miliona dinara, odnosno, do pet miliona dinara po zemljoradničkoj zadruzi. Resorni sekretar je istakao značaj složenih zadruga, koje su rezultat udruživanja dve ili više zadruge, i koje na taj način dolaze u položaj da ostvare subvenciju republičke Vlade i do 60 miliona dinara.  

Ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić saopštio je da je od početka akcije 500 zadruga u 500 sela formirano 400 zadruga. Zadrugarstvo je, smatra, imperativ opstanka i ostanka mladih poljoprivrednika na selu te je zato prvorazredna nacionalna tema u Srbiji. Krkobabić je najavio da u ovoj godini domaćini Srbije mogu da očekuju oko 700 miliona dinara za podsticaje, što znači da oko 70-tak zadruga može da računa na ta sredstva: za novoformirane zadruge 7,5 miliona dinara, postojeće zadruge 15 miliona dinara i za složene zadruge do 60 miliona dinara

 
Izvor i foto: vojvodina.gov.rs 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar