Poljoprivredni sajam počinje sutra

Međunarodni poljoprivredni sajam, 86. po redu, održaće se u Novom Sadu od 11. do 17. maja. Poljoprivredni sajam će ove godine, po prvi put od kada postoji imati i Zemlju partnera i Zemlju prijatelja, a to su Italija i Tunis. 

Na ovogodišnjem sajmu nastupiće 1.518 firmi, institucija i organizacija koje dolaze iz 32 zemlje
 
Prvi put će u okviru Nacionalne izložbe stoke biti Izložba genetskih potencijala u okviru koje će biti predstavljene autohtone rase, neophodne za održanje biodiverziteta.  
 
-Posle više od 20 godina imamo 17 kolektivnih izložbi. Prvi put ćemo imati i Dan voćara, u sredu, 15. maja. Dan stočara je u četvrtak, 16. maja na Manježu. Izložbom hrane uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, resornog Pokrajinskog sekeratrijata i Grada Novog Sada promovisaćemo potencijale naše zemlje, a Izložba poljoprivredne mehanizacije organizuje se na čak 35.000 kvadratnih metara – istakao je generalni direktor novosadskog sajma Slobodan Cvetković. 
 
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede podržava Nacionalnu izložbu stoke, Izložbu hrane u okviru koje predstavlja organsku proizvodnju, proizvode sa oznakama geografskog porekla i Srpski kvalitet, kao i zanatske pivare.  
 
-Nastupom na Sajmu, Ministarstvo će široj javnosti prezentovati mere agrarne politike i ruralnog razvoja, kojima su, putem subvencija, utvrđeni različiti vidovi pomoći i podsticaja registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima – istakao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević
 
Najavljen je dolazak 12 kompanije iz Afrike, ali oko 30 italijanskih kompanija. Prvi put će na Poljoprivrednom sajmu nastupiti Udruženje proizvođača i dilera poljoprivrednih mašina iz Rusije. Poljoprivrednici iz zemlje i iz regiona mogu da računaju na niže cene mehanizacije, a najavljeni su popusti. 
 
U Poklon-igri za posetioce imamo dva traktora, Belarus i Džon Dir, i pneumatsku sejalicu Ozdoken
 
Kapije Novosadskog sajma otvorene su od 9 do 19 časova. Ulaznice koštaju 600 dinara, za kolektivne posete su 400, dok je za penzionere, decu od 7 do 12 godina, te kolektivne posete đaka i studenata ulaznica 200 dinara. Porodični dan je petak, 15. maj. 
 
 
Izvor i foto:novosadski sajam
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar