Potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja dece

Prema najnovijim izmenama i dopunama Porodičnog zakona, kako navodi Dragan Vulević, posebni savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uvodi se potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja i upotrebe fizičke sile prilikom vaspitanja deteta.  

Smisao uvođenja ovih zabrana nije kažnjavanje, već edukacija roditelja o nenasilnim metodama vaspitanja. Dragan Vulević dodaje da niko neće ići u zatvor, niti će biti lišen roditeljskog prava ako je dete dobilo ćušku, čvrgu ili udarac po zadnjici. 
 
-Roditeljima će biti ponuđena edukacija o nenasilnim metodama vaspitanja i to u okviru savetovališta za brak i porodicu, razvojnih savetovališta, škola za roditelje. Mi smo svesni da nećemo dobiti rezultate za godinu dana, jer je menjanje stavova i ponašanja proces za koji je potrebno vreme - objasnio je Vulević
 
Cilj izmena zakona jeste da u svesti roditelja postoji ideja da je fizičko kažnjavanje deteta zakonom zabranjeno i da u vaspitavanju mališana nije neophodno koristiti prut i demonstrirati zakon jačeg. 
 
Sadašnjim zakonom već je predviđeno delimično lišavanje roditeljskog prava ako roditelj kontinuirano sprovodi fizičko kažnjavanje, koje se može označiti kao zlostavljanje deteta. 
 
 
Izvor: Blic
Foto: Pixabay.com
  

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar