Pozorišni trg u toku godine dobija novi izgled

Grad Novi Sad će tokom ove godine pristupiti uređenju javnih površina u najužeg centra grada, kao dela urbanistički i kulturno zaštićenog starog gradskog jezgra. Projektovanje i realizacija podeljeni su po zonama, a trenutno se privodi kraju izrada tehničke dokumentacije za I fazu uređenja dela gradskog jezgra.

Prva faza, za koju je obezbeđena građevinska dozvola, obuhvata zonu Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza između Srpskog narodnog pozorišta i TC Apolo. Uređenje ovog dela centra podrazumeva parterno i hortikulturno uređenje, rekonstrukciju podzemnih instalacija, izgradnju javnog i dekorativnog osvetljenja i postavljanje urbanog mobilijara. Pored planske dokumentacije, osnov za projektovanje predstavljaju i nagrađeni radovi sa Urbanističko-arhitektonskog konkursa koji je sprovela Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije.

Prostor Pozorišnog trga biće popločan granitnim pločama u tri diskretno tonirane nijanse, sa značajnim povećanjem zelenih površina. Prema Uspenskoj ulici planirana je ambijentalna celina sa plitkim vodenim ogledalom, fontanom, prostorom za sedenje i  žardinjerama sa ukrasnim žbunjem. U zoni Uspenske ulice projektovane su autobuske niše i nove nadstrešnice. Potporni zidić oko pozorišta preoblikovaće se u kontinualnu klupu, dok je uz trotoar do zelenog pojasa predviđena dvosmerna biciklistička staza sa ugradnom podnom rasvetom. Formiraće i se novi drvored duž Uspenske ulice.

Na prostoru između SNP i Apolo centra, kao centralni element zadržava se stablo platana oko koga se planira novo parterno uređenje i urbana oprema. Zeleni pojas uz teretni ulaz u pozorište povećava se i preoblikuje. Kao uspomena na nekadašnju Malu jevrejsku ulicu, koja je postojala do 70-ih godina prošlog veka, u nivou partera planira se postavljanje metalne memorijalne trake, širine 40 cm i ukupne dužine oko 160m, koja se ka Bulevaru Mihajla Pupina uzdiže u vidu informativnog stuba. Podaci na memorijalnoj traci zamišljeni su kao protok vremena grada Novog Sada, od prve naseobine do današnjih dana.

Po kompletnom završetku projektne dokumentacije, pristupiće se sprovođenju javne nabavke za izvođača radova za prvu fazu uređenja dela gradskog jezgra.




Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar