Privredna delegacija u stručnoj poseti u Mađarskoj

Privredna delegacija iz Vojvodine boravila je u dvodnevnoj stručnoj poseti vinskoj regiji Eger, jednoj od 22 u Mađarskoj, u organizaciji Privredne komore Vojvodine. Našu delegaciju činilo je 30 vinara, vinogradara i profesora sa Univerziteta u Novom Sadu. Cilj posete bilo je upoznavanja sa razvojem vinogradarstva i vinarstva u ovoj mađarskoj regiji.  

-U Mađarskoj postoje konkursi za subvencije, za bespovratna sredstva i vinari i vinogradari ovde, od kada su u EU, to mogu da koriste. EU deli sredstava na osnovu toga koliko hektara pod vinogradima jedna zemlja u EU ima. Mađarska ima oko 70.000 hektara vinograda, a u celoj evropskoj masi, to je svega 2,3 procenata. Na osnovu toga, oni svake godine dobijaju subvencije u iznosu od oko 30 miliona evra. Pored toga, oni imaju priliku da dobiju sredstva iz nekoliko paralelnih fondova, kao na primer za vinski turizam, gastronomiju, vinsku kulturu – naveo je vinar Lalo Boni, vlasnik vinarije „Dibonis“ iz Subotice
 
Eger je jedna od najpoznatijih vinskih regija Mađarske, a nalazi se na severu zemlje. Godišnje se proizvede 13 miliona litara vina, podjednako crnog i belog. Jedno od njihovih poznatijih crvenih vina Bikova krv proizvodi se sa minimum 50 odsto lokalnog grožđa. Vina se u ovom kraju Mađarske proizvode više od hiljadu godina, a pojedini vinski podrumi stari su preko 400 godina. 
 
-Eger je poznat kao vinska turistička destinacija u Mađarskoj. Pored domaćih gostiju, ovu destinaciju posećuju i gosti uz Evrope, a u poslednje vreme najveći broj gostiju je iz Poljske, zemlje koja je veoma zanimljivo tržište, ne samo sa Mađare, već i za nas, s obzirom na brojnost populacije i standard. Mislim da je to tržište kojem bi trebalo da stremimo u narednom periodu i da promovišemo naše sjajne vinarije koje imamo - rekla je viši savetnik za turizam u PKV Dragica Samardžić.   
 
Da vojvođanska vina ne zaostaju za mađarskim kada je u pitanju prerada vina, istakao je Siniša Ostojić sa Poljoprivrednog fakulteta. Mađarska je, kaže, donela pravilnik o određenim sortama grožđa i procentima koji smeju da se nađu u vrsti crvenog vina Bikova krv kako bi na taj način zaštitili taj brend.  
 
 
Izvor i foto: pkv.rs 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar