Produktna berza ratarima omogućava izlazak na terminska i spot tržišta

Kako prenosi portal AgroFin.rs, čeka se odluka komisije za hartije od vrednosti kako bi zaživela primena novog načina trgovanja Zakon o robnim berzama usvojen 2019. godine postavio je visoke standarde koje organizatori tržišta, ako se bave prometom žitarica, treba da zadovolje.

Novosadska Produktna berza, najstarija berzanska kuća u Srbiji, u tome je u potpunosti uspela, s obzirom da je lane količinski obim prometa uvećan gotovo stopostotno.

“U ovoj godini očekujemo potpuno usklađivanje berzanskih akata i procedura sa Zakonom o berzama. Nakon dobijanja dozvole od Komisije za hartije od vrednosti koju uskoro očekujemo, berza će početi sa primenom novog načina trgovanja. Odvijaće se preko platforme koja omogućava da klijenti sami ili podsrestvom brokera učestvuju u trgovanju. Tako će učesnici na spot i terminskom tržištu moći da budu poljoprivredna gazdinstva, domaće i strane firme”, Rekao je Miloš Janjić, direktor Produktne berze. Janjić kaže, da će takođe biti uspostavljen i sistem “blok trgovanja” gde se kupac i prodavac bilateralno dogovaraju oko svih elemenata ugovora. “Troškovi ovakvog vida transakcije biće značajno niži od onih u redovnom berzanskom trgovanju, a omogućiće i da berza na sebe preuzme rizik izvršenja ugovora, sklopljenog između kupca i prodavca”, ističe Janjić. Pored već odomaćenog, tradicionalnog prometa žitaricama, Produktna berza intenzivno radi i na uspostavljanju trgovanja sekundarnim sirovinama i brodskim prostorom. Ove godine očekuje se širenje robno-berzanskog tržišta na region, kao i uvođenje novih roba na listing robne berze.

B.K.

Preuzeto: AgroFin.rs


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar