Promovisano dualno obrazovanje – Da znam šta radim

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Sektor za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje uz podršku Grada Novog Sada organizovalo je promociji dualnih obrazovnih profila pod nazivom: Dualno obrazovanje - Da znam šta radim u sklopu predstavljanja plana upisa za školsku 2019/2020. godinu. 

Promociji su prisustvovali predstavnici najuspešnijih srednjih škola u sistemu dualnog obrazovanja koje su pokazale najbolje rezultate u realizaciji dualnih profila, kao i predstavnici kompanija koje su uključene u ovaj proces.  
 
-Ovaj skup je prilika da vidimo udružene učenike, nastavnike i privrednike, da čujemo njihove utiske, kritike i sugestije kako bi mogli unaprediti sistem dualnog obrazovanja. Ovo je put i način kako možemo mlade zadražati u našoj zemlji, kako oni mogu naći put i način  da pronađu svoje radno angažovanje  u kompanijama u kojima će sticati praktičana znanj. S obzirom na to da je ovo novina u našoj zemlji, važno nam je svačije mišljenje kako bi smo unapređivali ovaj novousvojeni model koji objedinjuje sticanje teorijskog znanja i prakse. Grad Novi Sad  je implementirao dualno obrazovanje u četiri škole i aktivno će raditi na tome da ih ubuduće bude što više - rekla je pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Adrijana Mesarović
 
Danas, prema rečima pomoćnice ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijela Grujić, u procesu dualnog obrazovanja učestvuje osamnaest najugednijih škola iz petnaest gradova Srbije i više od hiljadu učenika. 
 
-Danas je u proces  dualnog obrazovanja u Srbiji uključeno 4500 učenika,  600 kompanija i 83 škole. Retke su vlade u zemljama Evrope koji na ovakav način podržavaju ovaj model realizacije nastave, i zato je nemerljiva podrška Vlade Republike Srbije ovom modelu obrazovanja – rekla je Grujić.  
 
Dualno obrazovanje u Srbiji započelo je, kako je podsetila rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje u Privrednoj komori Republike Srbije Mirjana Kovačević, na inicijativu Privredne komore Srbije. 
 
-Privreda je ukazala da ima veliku potrebu za nalaženjem kadrova sa funkcionalnim primenjivim znanjima i predložila je obrazovanje po dualnom modelu i na taj način pružila podršku stručnim školma i omogućila da đaci  tokom formalnog obrazovanja uđu u kompanije i upoznaju se sa realnim radnim okruženjem što donosi benefite obema stranama- rekla je Kovačević
 
 
Izvor i foto: novisad.rs 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar