Prvi Međunarodni dan voćara sutra u Novom Sadu
Međunarodni dan voćara biće organizovan prvi put u okviru ovogodišnjeg Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. U sredu, 15. maja, od 10 do 13 časova u Velikoj sali Kongresnog centra biće održana predavanja, radionice i konferencije na kojima će predavači uz stručnjake iz naše zemlje, biti i eksperti iz Italije i Tunisa. Učešće je potvrdilo oko 500 voćara iz Srbije i regiona. Organizatori su Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, revija Dobro jutro koja izlazi u okviru Dnevnika AD i Novosadski sajam
 
-Želimo da iz različitih uglova sagledamo stanje i doprinesemo razvoju voćarske proizvodnje u Srbiji, u kojoj naša država ostvaruje značajan devizni priliv. Podatak koji najbolje na to ukazuje govori da smo u 2018. godini proizveli preko1,4 miliona tona voća, što je za 17 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, kao i to da je od tih 1,4 miliona tona, izvezeno preko 440 hiljada tona u vrednosti od skoro 600 miliona dolara - izjavio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu dr Vuk Radojević.
 
Prema rečima Radojevića, učesnici skupa imaće priliku da iz prve ruke dobiju informacije i o merama podrške Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, kao i da se bliže upoznaju sa povoljnim kreditnim linijama na pokrajinskom nivou. 
 
Profesor dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta je naveo podatke o porastu izvoza voća, a najavio je dolazak eksperta iz Italije, koji će govoriti o razvoju kooperativa i o prelasku sa konvencionalne proizvodnje na integralni koncept proizvodnje voća, kao i o biološkoj proizvodnji voćnih vrsta. 
 
 
 
Izvor i foto:vojvodina.gov.rs 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar