Raletić art: Oslikane čarape, murali i slike na platnu

Novosađanka Nataša Gegić Raletić je diplomirani grafičar nastavnik – profesor likovne kulture. Ova majka dvoje dece postala je poznata po ručno oslikanim čarapama, koje je u ateljeu u potkrovlju porodičnog stana pre nekoliko godina počela da stvara. Od tada su njena pokretna umetnička dela postala hit na društvenim mrežama, ali pored Srbije našle su put i do naših sugrađana u inostranstvu.

Nisam tada znala kako se to radi, ali uz malo eksperimentisanja i kreativnosti veoma brzo sam savladala zanat i izradila svoju tehniku. Sve je počelo od moje sestre koja je kazala da su takve čarape popularne i predložila mi da se u tome oprobam – priseća se Nataša .

Za jedan model potrebno je pet dana, zbog procesa sušenja, a ilustracije crpi iz svoje mašte ili ih radi po zahtevu klijenata.

Naručuju se dokolenice, natkolenice, čarape bez stopala, dečje čarape, hulahopke i samodržeće čarape. Žene ih oblače za posao, izlazak, ili na proslave. Motivi su različiti. Na čarapama su se do sada našli Beti Bup, Merlin Monro, Frida, Pipi Duga Čarapa, Petar Pan, Pink Panter, Popajeva Oliva, Zeka Rodžer, ženske usne, ali i mnogi drugi likovi – objašnjava sagovornica portala Mojnovisad.com.

Nataša ima i sajt, a "Raletic art" stranice se mogu naći i na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram . Zahvaljujući tome mnogi naši građani koji žive u svetu naručuju njene čarape, pa se one mogu videti i na ulicama Nemačke, Italije i susedne Bosne i Hercegovine.

Čarape su jedan ženski nakit i to vrlo intiman. Mogu da se vide, ali i ne moraju, zavisi kako želite. Za ovo što ja radim bitne su kvalitetne čarape, a njih je najteže naći – kaže Nataša.

Pošto je postala poznata po talentu i kreativnosti, Novosađanki su stigle ponude i za nove izazove. Vlasnica lokala Gluten Morgen angažovala ju je da oslika unutrašnjost prostora.

Prepustili su meni da radim po sopstvenom nahođenju, ali sam pripremila skice kako bih prikazala svoje ideje. Onda smo smo kroz zajednički dogovor stigli do dela koje je bilo na obostrano zadovoljstvo – kaže umetnica.

Tako od nedavno, gosti mogu da uživaju u toploj i domaćinskoj atmosferi poznatog lokala, čiji zid krasi mural sa bucmastim kuvaricama-poslastičarima oko čijih nogu se vrzmaju kuce i mace. U zdravoj sredini bez glutena, životinje ilustruju pet friendly politiku ugostiteljskog objekta.

Nataši je veliko iskušenje predstavljao i angažman novosadskog Adrenalin parka. Morala je da restauira oštećenu sliku na spoljnom zidu parka, koje je bilo delo njenog pokojnog kolege, poznatog slikara Branislava Boškovića .

Osećala sam veliku odgovornost jer sam i poznavala čoveka. Najteže je popravljati nešto po senzibilitetu i pokretima drugog umetnika – iskrena je naša današnja sagovornica.

Pored mnogobrojnih angažmana Nataša nalazi vremena i za slikanje na platnu. Iza sebe ima više samostalnih i zajedničkih izložbi. Njene slike akrilnim bojama na platnu mogu se naći na mnogim likovnim kolonijama, a mnogi Novosađani je često kontaktiraju kako bi naručili neku.

Ako ste ipak više zainteresovani za njene oslikane čarape, možete je kontaktirati preko društvenih mreža, ili posetiti "Unikatni kutak” na Trgu mladenaca, gde se one mogu pogledati i kupiti uživo.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar