Roditeljima teško obolele dece sto odsto zarade

Redovan skrining pregled i sto odsto zarade za roditelje teško obolele dece su novine koje donosi Zakon o zdravstvenom osiguranju koji je usvojila Skupština Srbije.  

Zakon predviđa da roditelji imaju pravo na bolovanje s primanjima cele zarade tokom lečenja deteta od raka ili nekog drugog teškog oboljenja do navršene 18 godine. Bolovanje će morati da se obnavlja na svakih šest meseci. Do sada su roditelji teško obolele dece imali pravo na 65 odsto ličnih primanja i četiri meseca bolovanja te su napuštali posao ili dobijali otkaz kako bi bili uz svoju bolesnu decu.  
 
Izabrani lekar će, prema novom Zakonu, moći da otvori bolovanje do 60 dana, umesto dosadašnjih 30 dana, kao i to što će lekari specijalisti moći da upute pacijenta na bolničko lečenje što je do sada mogao samo izabrani lekar.  
 
Predviđeno je i da oni koji se tri puta ne odazovu na preventivne preglede, a za to nemaju opravdanje, moraju da plate 35 odsto cene lečenja ukoliko se razbole od bolesti za koju je bio predviđen skrining.  
 
Izvor: Dnevnik.rs / Tanjug  Foto: sr.wikipedia.org  

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar