Stara Pazova gradi socijalne stanove za Rome

Opština Stara Pazova započela je sa izgradnjom stambenog objekta za socijalno stanovanje u okviru programa „Sprovođenje trajnih stambenih rešenja i unapređenje infrastrukture u romskim naseljima u opštini Stara Pazova – Uspostavljanje održivih rešenja i stanovanja Roma u opštini Stara Pazova”.

Stambene jedinice su namenjene socijalno ugroženom romskom stanovništvu iz lokalne zajednice evidentiranom na teritoriji ove opštine, koje je zainteresovano za pomenuti vid stambenog rešenja. Tu se, pre svega misli na socijalno ugrožene romske porodice koje imaju do pet članova i koje zbog fizičkih ili mentalnih bolesti, hronične bolesti ili invaliditeta člana domaćinstva, nezaposlenosti i drugih razloga ne mogu da obezbede uslove za život, zatim romske socijalno ugrožene jednoroditeljske porodice i romska socijalno ugrožena stara lica, samce i parove sposobne da žive samostalno.
 
Trideset stambenih jedinica biće izgrađeno na lokaciji „Fruškogorsko naselje“ u Staroj Pazovi. Donet je i pravilnik po kojem će se deliti stanovi, gde je glavni kriterijum broj članova domaćinstva. Jednočlano domaćinstvo može korisiti stambenu jedinicu površine od 22 do 30 kvadratnih metara, dvočlano stambenu jedinicu površine od 30 do 48,  tročlano od 40 do 56 i četvoročlano od 50 do 64 kvadratna metra.
 
Od dokumentacije potrebno je dostaviti: izjavu o zajedničkom domaćinstvu, očitanu i fotokopiranu ličnu kartu za sve članove porodičnog domaćinstva, izvod iz matične knjige rođenih za maloletne članove, uverenje iz Službe za katastar nepokretnosti opštine Stara Pazova za podnosioca zahteva i članove njegovog porodičnog domaćinstva koji ne poseduju nepokretnost, dokaz o prihodima i primanjima kao što su potvrda o nezaposlenosti izdata od Nacionalne službe za zapošljavanje ili uverenje PIO fonda da nema uplaćenih doprinosa za penziono, zdravstveno ili socijalno osiguranje, koje ne sme biti starije od 30 dana, potvrda poslodavca o visini primanja u mesecu koji prethodi mesecu podnošenja prijave na oglas za zaposlene članove, ček od penzije za penzionere i uverenje da je korisnik novčane socijalne pomoćI, koje izdaje Centar za socijalni rad.
 
Jasni uslovi
 
Za pravo na korišćenje novoizgrađenih stambenih jedinica mogu konkurisati državljani Republike Srbije, pripadnici romske nacionalne manjine. Uslov je, takođe, da ne poseduju nepokretnost u zemlji ili drugoj državi, te da imaju prebivalište odnosno boravište na teritoriji opštine Stara Pazova najmanje 40 meseci pre dana objavljivanja oglasa, kao i da nisu korisnici drugog programa stambenog zbrinjavanja.
 
Komisija će prilikom izbora prijavljenih kandidata pažnju obraćati na socijalno-ekonomsku ugroženost, godine starosti, jednoroditeljske porodice, telesno oštećenje ili invaliditet članova porodice, kao i na to da li u porodici ima učenika ili studenata.
 
Prijave na oglas traju do kraja decembra 2018. godine. Useljenje romskih porodica u nove stanove planirano je za februar 2019. godine. Opština Stara Pazova prepoznala je potrebu svojih najugroženijih sugrađana i izradila svu potrebnu tehničku dokumentaciju i obezbedila građevinske dozvole, kao i sredstva za izgradnju novih kuća sa pratećom infrastrukturom koja uključuje vodovod i kanalizaciju, prilazni put i gasovod. Sredstva za izgradnju novih kuća obezbeđena su iz programa koji sprovodi Vlada Republike Srbije, Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
 
B. Petrović
 
Projekat „Stara Pazova na dlanu“ realizovala je „Panonija media“ u saradnji sa „Dnevnikom“. Stavovi izneti u ovom tekstu nužno ne izražavaju stavove lokalne samouprave, koja sufinansira projekat.
 
Izvor: Dnevnik

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar