Stipendije za darovite studente novosadskog univerziteta

U Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu svečano je obeležen Dan Fonda za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta. U školskoj 2018/2019. godini Fond stipendira ukupno 63 najbolja studenta Univerziteta, u oblasti prirodno-matematičkih, tehničkih, poljoprivrednih, tehnoloških, medicinskih, ekonomskih, pravnih i humanističkih nauka, kao i u oblasti umetnosti, sporta i interdisciplinarnih studija, a mesečna stipendija iznosi 17.000 dinara. 

Univerzitet je velika porodica koju čini oko 50 hiljada studenata i, prema rečima rektora prof. dr Dejana Jakšića, nije lako izdvojiti se u tolikoj konkurenciji.

-Osim finansijske podrške, ono što je možda za vas studente još značajnije jeste da je vaš naporan rad prepoznat od strane društva i da je ono što učite potrebno društvu, što sve skupa nagoveštava svetlu budućnost koju sa nestrpljenjem i samouverenošću možete da iščekujete -poručio je rektor studentima. 

Na svečanosti su dodeljeni sertifikati ovogodišnjoj generaciji stipendista Fonda,  koje su zajednički uručili prorektorka za nastavu prof. dr Sanja Podunavac-Kuzmanović i predsednik Saveta Fonda prof. dr Radomir Malbaša

-Ono što želim je da baš vi budete primer svojim kolegama, da budete ponos svojih profesora i roditelja, želim da brinete jedni o drugima i da prevazilazite sve poteškoće prenoseći novim generacijama lepotu znanja – rekla je  Podunavac-Kuzmanović

U ime svih studenata ovogodišnje generacije stipendista Fonda, na svečanosti se obratila Sara Joksović, studentkinja treće godine Tehnološkog fakulteta i stipendistkinja Fonda u školskoj 2018/2019. godini. 

-Veoma mi je drago što je više od 60 studenata nagrađeno stipendijom Fonda, jer to znači da neko ceni i poštuje naš trud, zalaganje i ambiciju, a što je najvažnije nastoji da nas motiviše. Stipendija je veoma velika finansijska podrška u toku studiranja i ovim putem bih želela da se zahvalim svima koji misle na nas i trude se da olakšaju ovaj put kroz koji su i oni sami prošli - rekla je Joksović. 

Povodom 27 godina uspešnog rada Fonda, na svečanosti su dodeljene zahvalnice institucijama izvan Univerziteta u Novom Sadu koje su podržale rad Fonda u školskoj 2018/2019. godini: Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Gradu Novom Sadu, Naftnoj industriji Srbije, kompaniji DDOR Novi Sad i Javnom komunalnom preduzeću Informatika. 

Fond za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu osnovan je u maju 1992. godine. Od svog osnivanja Fond je dodelio ukupno 1223 stipendije najboljim studentima Univerziteta u Novom Sadu. Svake godine, krajem oktobra, Fond raspisuje Konkurs za dodelu stipendija. Pravo učešća na Konkursu imaju studenti Univerziteta u Novom Sadu sa prosečnom ocenom najmanje 9,00 i to: treće godine trogodišnjih osnovnih akademskih studija, treće i četvrte godine četvorogodišnjih osnovnih akademskih studija, master akademskih studija koji nisu u radnom odnosu i posledenje tri godine integrisanih studija, koje se organizuju u okviru osnovnih i master akademskih studija. 

 

 

Izvor i foto:uns.ac.rs

  

 

  

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar