Stručni skup u Gradskom zelenilu povodom Dana šuma

U zgradi JKP ”Gradsko zelenilo”  na Svetski dan šuma,  21. marta održan je II Stručno-savetodavni skup pod nazivom Inovacije u hortikulturi i pejzažnoj arhitekturi u organizaciji Gradskog zelenila i novosadskog Poljoprivrednog fakulteta. O  temi “Urbano zelenilo – primeri dobre prakse” govorili su domaći eksperti, ali i istaknuti profesori sa inostranih fakulteta. Skup je održan upravo na Svetski dan šuma kako bi se istakla važnost hortikulture, pejzažne arhitekture i šumarstva koje zajedno oblikuju naše urbano i peri-urbano zelenilo čime doprinose kvalitetu života pojedinaca.

 
Inače, Vojvodini nedostaje duplo više od postojećih stabala kako bi bila u sladu sa standardima razvijenih regija. Pokrajina je u protekle tri godine u pošumljavanje uložila više od 6 miliona dinara, ali nedostaje još oko 170 hiljada stabala. U Vojvodini je pod šumom tek 7 procenata zemljišta, a zelene oaze bi trebalo da zauzimaju 308 hiljada hektara. 
U Gradskom zelenilu kažu da je Novi Sad na 8 procenata pošumljenosti te ukoliko se nastavi sa ulaganjima za par godina može da se dostigne željena cifra od 20 procenata.
Na Svetski dan šuma đaci Osnovne škole “Prva vojvođanska brigada” su u okviru programa “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” posadili drveće u školskom dvorištu sa ciljem  podizanje svesti i lične odgovornosti prema životnoj sredini. Mlađi učenici su pevali, recitovali i govorili o prirodi, 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar