U Vojvodini krenulo elektronsko prijavljivanje za zakup državnih oranica

Kako prenosi portal AfroFin.rs, najviša početna cena predviđena za parcelu u ataru Novog Miloševa 48.250 dinara za hektar. Po pozivu Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede u vojvođanskim opštinama počelo je prijavljivanje poljoprivrednika za zakup državnih oranica za proizvodnu 2021/22. godinu.

Među prvima oglas za prvi krug nadmetanja objavio je Grad Novi Sad za davanje u zakup 1.184 hektara, za parcele u Rumenki, Čeneju i Stepanovićevu, s početnom cenom 34.533 dinara po hektaru. 

U oglasu je striktno navedeno da, kao do sada, neće biti klasične licitacije, već da zainteresovani poljoprivrednici  za zakup moraju elektronski da pošalju zatvorene ponude koje će biti otvorene 18. februara. Prijavljivanje za zakup državnih njiva u opštini Kikinda takođe će će se obaviti elektronskim putem do 3 februara, a otvaranje ponuda predviđeno je dvanaestog dana narednog meseca. Ratari će moći da apliciraju za 5.439 hektara, a parcele će “osvojiti” poljoprivredni proizvođači sa najboljom ponudom. Na sajtu ove lokalne samouprave objavljeno je da će, na godinu dana, biti izdato oko 2.200 hektara, koje su još 2017. godine date nemačkoj kompaniji Tenis koja, u međuvremenu nije realizovala najavljenu investiciju i započela izgradnju farmi tovljenika. Početna cena za hektar njive prve klase iznosi 29.663 dinara, a za svaku sledeću klasu, cena se umanjuje deset  odsto u odnosu na prethodnu.

I opština Novi Bečej raspisala je oglas za javno nadmetanje za državne njive. Poljoprivrednici prijave podnose elektonskim putem do 10. a otvaranje ponuda je 18. februara. Najviše predviđena početna cena za hektar zemljišta  je 48.250 dinara, a radi se o parceli u ataru Novog Miloševa. Lokalna samouprava u Sečnju donela je takođe odluku o raspisivanju oglasa za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Rok do koga poljoprivrednici mogu da se prijave elektronskim putem i podnesu svu potrebnu dokumentacije je 10., a otvaranje ponuda zakazano je za 18. februara. Za sve informacije o zakupu poljoprivrednci mogu da se infomišu na oficijelnom opštinskom sajtu.

B.K.

Preuzeto: AgroFin.rs


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar