Utvrđena Deklaracija o zaštiti životne sredine

Na današnjoj sednici Pokrajinske vlade utvrdjen je tekst Deklaracije o zaštiti životne sredine u Vojvodini u kojem se, između ostalog, navodi da će Pokrajina preduzeti mere da se u procesu obrazovanja mladih stiču znanja i podiže svest o značaju zaštite, unapređivanja životne sredine i održivog razvoja. Posebno se pozivaju organizacije civilnog društva da se uključe u donošenje odluka u ovoj oblasti. 

U Deklaraciji se kaže da će ustanove čiji je osnivač Pokrajina do kraja 2024. godine morati da pripreme projektnu dokumentaciju na osnovu koje će, najkasnije do kraja 2029, postojeće sisteme za zagrevanje objekata koje koriste mazut i ugalj zameniti energetski efikasnim sistemima. Novi Sad, Vršac, Zrenjanin, Kikinda, Pančevo, Sombor, Sremska Mitrovica i Subotica, u narednih 10 godina zajednički da prioritetno podstiču unapređenje javnog gradskog prevoza nabavkom ekološki prihvatljivih vozila na električnu energiju i gas
 
Deklaracijom su obuhvaćene i aktivnosti na zaštiti prirodnih vrednosti i biološke raznovrsnosti, zatim na unapređenju sistema zaštićenih područja, povećanju pošumljenosti, te saradnja sa opštinama u realizaciji programa za otklanjanje štete nanete ekosistemima zbog bacanja proizvoda izrađenih od plastike, i drugo. 
 
Deklaracijom se predviđa rok do 2020. godine za povlačenje plastičnih kesa iz prodaje na teritoriji AP Vojvodine
 
Izvor i foto: vojvodina.gov.rs 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar