Zelenilo i dečije igrališta važnije od podzemne garaže

Na današnjoj sednici Komisije za planove Skupštine grada Novog Sada biće reči i o Nacrtu plana detaljne regulacije bloka pravosudnih organa u Novom Sadu, na koji primedbe imaju žitelji stambenih zajednica Radničke 13, 15, 17 i 19, Maksima Gorkog 8, 8a, 8b, 8c, 10 i 12.  

Stanari tih ulica uputili su pismo predstavnicima republičkih, pokrajinskih i gradskih vlasti, organima i službama, u kojem se obraćaju s molbom da razmotre problem do kojeg bi moglo doći u njihovom neposrednom životnom okruženju.  
 
Prema Nacrtu odluke o izmenama i dopunama Plana detaljne regulacije bloka pravosudnih organa u Novom Sadu, koji je nedavno bio na javnom uvidu, istočni deo zajedničke blokovske površine na sadašnjoj parceli 854/1 treba da se pripoji parceli 841/1 (na uglu Ulice Maksima Gorkog i Stražilovske), kako bi se izgradila podzemna garaža. Zato bi na zajedničkoj blokovskoj površini moralo da se ukloni dečje igrališta i svih 15 stabala visine 15 do 20 metara, odnosno, jedan koprivić, jedan javor, dva platana, tri breze i osam lipa.  
 
Predstavnici stambenih zajednica tog kvarta ne žele da se to desi te su se obratili i Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode. Od njih je stigao odgovor da je u okviru zelenila ovog stambenog bloka registrovano čak tri strogo zaštićene vrste ptica, te da je zabranjeno uništavanje visokog rastinja kao njihovih staništa, koje je pri tom sastavni deo tzv. zelene mreže, odnosno nacionalne ekološke mreže.  
 
-Ističemo da smo svesni problema parking-prostora u Novom Sadu i nikako nismo protiv uvećavanja fonda parkirališta. Međutim, protivimo se da to bude nauštrb zelenila, odnosno prostora koji doprinose kvalitetu života stanovnika Novoga Sada - kaže se u saopštenju stambenih zajednica ovog dela grada. 
 
 
 
 
Izvor:Dnevnik 
Foto:Skupština Grada 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar