Delegacija Baden-Virtemberga u poseti Vojvodini

Delegacija Odbora za ruralni razvoj i zaštitu potrošača Parlamenta nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg, koju je predvodio predsednik Odbora Martin Han posetila je danas Pokrajinsku vladu.  

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević izrazio je zadovoljstvo što je delagacija iz Baden-Virtemberga ponovo u poseti Vojvodini, što pokazuje da je dosadašnja saradnja pokazala dobre rezultate i otvorila niz mogućnosti za njeno produbljivanje i proširivanje. 
 
-Nemačka spada među pet zemalja sa najvećim direktnim investicijama u našoj zemlji, što pokazuje da su Srbija i Vojvodina dobro mesto za ulaganje. Kad je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni Republike Srbije sa SR Nemačkom, ona je u 2018. godini dostigla rekordne rezultate na nivou skoro pet milijardi evra, što je rast  12,5 procenata na međugodišnjem nivou. U toj razmeni, AP Vojvodina učestvovala je sa 1,5 milijardi evra i imala rast razmene preko 17 procenata - rekao je Milićević.  
 
Tema današnjih razgovora odnosila se na proširenje saradnje na poljoprivredu i prehrambene industrije, IT sektor, kao i u oblastima obrazovanja i turizma, pre svega jer je Novi Sad Omladinske prestonice Evrope i Evropska prestonica kulture u 2021. godini. Posebno je bilo reči o razvoju dualnog obrazovanja u oblasti poljoprivredne struke. Prethodnih godina razmenjene su stručne posete učenika srednjih poljoprivrednih škola iz Vojvodine i Baden–Virtemberga, a u današnjem susretu je pokrenuta inicijativa da se pronađu odgovarajući okviri i za razmenu studenata. 
 
Predsednik Odbora za ruralni razvoj i zaštitu potrošača Martin Han je istakao da su ravnomerni regionalni razvoj i razvoj poljoprivrede od izuzetnog značaja za stabilnost regiona naših zemalja, te da je produbljivanje svih oblasti saradnje obostrana obaveza na putu ka daljem ujedinjenju Evrope. 
 
 
 
Izvor i foto: vojvodina.gov.rs 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar