Leks specijalis o švajcarcima, otpisuje se 38% duga

Na sednici Vlade Srbije usvojen je Predlog Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima. Ovim predlogom predviđeno je da se preostali deo duga konvertuje u evre, da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto.  

Obračun konverzije vrši se na iznos bez zateznih kamata. Nacrtom zakona je predvideno da kamatna stopa ne može biti veća od 3,4 plus tromesecni ili šestomesečni euribor, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od 4 odsto
 
Zakon bi trebalo do kraja sedmice da bude upućen u skupštinsku proceduru. U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zakljucenje ugovora. Korisnik, ukoliko prihvata ovu ponudu, je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i sa bankom zaključi ugovor o konverziji.  
 
Nacrtom zakona biće omoguceno da se reši problem oko 16.800 ljudi koji su zaduženi u švajcarskim francima. 
 
Ministar finansija Siniša Mali istakao je da se ovim leks specijalisom rešava problem koji postoji više od jedne decenije. Ovaj leks specijalis je, prema rečima Malog, kompromisno rešenje nekoliko zainteresovanih strana - građana, odnosno udruženja koja ih predstavaju, banaka, i države. Razgovori, kaže, nisu bili nimalo laki. 
 
 
Izvor: Dnevnik 
 Foto:Pixabay.com 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar