Održan Poslovni forum sa privrednicima iz Ruske Federacije

Poslovni forum sa privrednom delegacijom iz Nižnjegorodske oblasti iz Ruske Federacije održan je u Privrednoj komori Vojvodine, u okviru 86. Međunarodnog poljoprivrednog sajma.  

Ruska federacija je, kako je rekao predsednik PKV Boško Vučurević, tradicionalni i nezaobilazni partner Srbije u međunarodnoj privrednoj saradnji, a danas su prisutne 22 ruske kompanije iz metalske i hemijske industrije, medicinske opreme, IT sektora. Najveća vrednost vojvođanskog izvoza na tržište Ruske federacije zabeležena je 2018. godine, u iznosu od 323 miliona evra, a najveću vrednost uvoza, vojvođanski privrednici ostvarili su takođe 2018. godine i to milijardu i 215 miliona evra. Tokom prva tri meseca 2019. godine, izvoz u Rusku federaciju realizovan je u vrednosti od 82 miliona evra.   
 
Na Forumu je potpisan Sporazum o saradnji između PKV i Privredne komore Nižnjegorodske oblasti, a Vučurević je istakao da u budućnosti vidi osnaživanje saradnje kroz zajedničko organizovanje bilateralnih susreta i umrežavanje privrednih subjekata. 
 
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević rekao je da je današnji Forum prilika za još čvršće privredno povezivanje Vojvodine i Nižnjegorodske oblasti.   
 
-Rezultat Sporazuma o saradnji sa Njižnjegorodskom oblašću, kao i onog koji naša pokrajina ima sa Arhangelskom oblašću, videli smo već prošle godine, kada smo imali učešće privrednika iz ovih ruskih regija. Danas je tu daleko brojnija delegacija sa 22 kompanije iz Nižnjegorodske oblasti - istakao je Radojević
 
Ministar za industriju, trgovinu i preduzetništvo Vlade Nižnjegoradske oblasti Maksim Čerkasov, je podsetio da je između Grada Novog Sada i Nižnjeg Novgoroda saradnja počela 2005. godine, a između AP Vojvodine i Nižnjegoradske oblasti prošle godine.   
 
-Doveli smo veoma mnogi različitih kompanija koje će predstaviti svoje poslovanje. Nadam se da ova Forum neće biti poslednji i da će doprineti povećanju robne razmene, kao i daljem razvoju poslovnih odnosa - rekao je Čerkasov
 
Član Gradskog veća Novog Sada zadužen za privredu Milorad Radojević rekao je da su gradovi Novi Sad i Nižnji Novgorod gradovi-pobratimi i da je sa tim ruskim gradom ostvarena najbolja saradnja. 
 
-Ta saradnja, pre svega se do sada ogledala u oblastima kulture i obrazovanja i tu smo zaista mnogo stvari uradili i postigli. A 2017. godine, na biznis forumu u Nižnjem Novgorodu razgovarali smo kako da ojačamo privrednu saradnju između dva grada, odnosno dva regiona - rekao je Radojević.   
 
Na Poslovnom forumu, Razvojna agencija Vojvodine ruskim privrednicima predstavila je investicione potencijale AP Vojvodine. 
 
 
 
 
Izvor i foto:PKV
  
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar