Održan skup finansijske podrške ženama u ruralnim sredinama

Privredna komora Vojvodine (PКV), Sistem poljoprivrednih informacija „Info tim logistika“ DOO i „Dnevnik-Poljoprivrednik“ AD Novi Sad organizovali su u PКV tematski skup „Finansijska podrška ženama u ruralnim sredinama“, gde su predstavljane mogućnosti finansiranja u 2019. godini ekonomskih aktivnosti žena u ruralnim područjima u Vojvodini, a kojem je prisustvovalo više od 100 žena iz AP Vojvodine.


Predsednik PКV Boško Vučurević otvorio je skup i istakao da je na status i položaj žena u ruralnim sredinama potrebno posebno usmeriti fokus svih institucija koje mogu doprineti njihovom poboljšanju.
Mi smo tu da pomognemo razvoj vojvođanske privrede, imajući u vidu da je, prema kategorizaciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, 90 odsto naše pokrajine ruralno područje, pa je razvoj ruralnih ekonomija izuzetno važan. Uzimajući u obzir da su žene stub svakog domaćinstva, smatramo i verujemo da seoske žene mogu da budu i pokretač razvoja naših ruralnih sredina“, rekao je Vučurević.


Na skupu je istaknuto da je cilj održavanja ovakvih događaja i pokretanjem inicijativa, da se pruži podrška u namerama da se položaj žena u ruralnim sredinama znatno unapredi.
To ćemo postići umrežavanjem, razmenom iskustava, međusobnim inspirisanjem na inicijative, povezivanjem sa pokrajinskim institucijama, edukacijom i mnogim koracima koje smo spremni sa vama da napravimo“, rekla je Jelena Drobnjak, sekretar Udruženja poljoprivrede.


Prema rečima Olivere Radovanović, koordinatorke Ženske ruralne mreže Vojvodine, koja broji 17 članica, potrebna je veća podrška na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou.
To je ono što je najnužnije, da se ta ženska udruženja i uopšte ženski rad prepoznaje od najnižeg nivoa vlasti, do najvišeg. Neka udruženja imaju veću razvijenost, a neka manju. Najveći broj udruženja je na niskoj razvijenosti iako Vojvodina ima najveći broj ženskih udruženja, preko 300, čak možda i više“, rekla je ona i dodala da problem predstavlja i to što nemaju adekvatan prostor, internet, opremu u vlasništvu udruženja, ali da su im isto tako potrebne informacije o brendiranju, marketingu, tržištu, a kao pozitivno navela je to što je Pokrajina pokazala spremnost da, kako kaže, kreira budžet prema potrebama.


Pomoćnih pokrajinski sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Marko Rovčanin, u izjavi za medije pre početka skupa, istakao je da resorni sekretarijat od 2017. godine prepoznao žene u svim konkursima pomenutog sekretarijata i dodao da je izuzetno zadovoljan budžetskom godinom koja je na izmaku, jer je, kako kaže, napravljen značajan pomak u poljoprivredi, a sve zahvaljujući zajedničkim radom Pokrajinske vlade, fondova i drugih institucija.
Ove godine smo, za razliku od prošle, odvojili 200 miliona dinara za mlade poljoprivrednike do 40 godina, ali ogromno je učešće žena među tim mladim poljoprivrednicima koji su konkurisali, za razliku od prethodnih godina. Tako da mi već imamo usvojen budžet za sledeću godinu, a to je 6,38 milijardi dinara i nadamo se da će sledeća godina biti uspešna kao i ova“, rekao je Rovčanin.


U svom obraćanju na skupu, on je istakao da je blizu 600 žena nosioca Registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u 2018. godini, ostvarilo pravo na subvenciju ili kreditna sredstva kod Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.


Na skupu su učestvovali i direktorka „Dnevnik-Poljoprivrednik“ AD dr Gordana Radović, direktorka Sistem poljoprivrednih informacija „Info tim logistika“ DOO Araksi Mikaelijan, zamenica pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Milka Budakov, predstavnik Razvojnog fonda APV „Кreditne linije Razvojnog fonda Vojvodine“ Jelena Trenkić, direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandar Bogdanović, direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine Đorđe Raković, direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo, uz medijsko pokroviteljstvo list „Poljoprivrednik“ i časopisa „Top Srbija“.

Izvor i foto: Кabinet predsednika Privredne komore Vojvodine

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar