P&O Ports kupuje Luku Novi Sad

Kompanija P&O Ports Dubai iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ponudila je cenu od 7,99 miliona evra za kupovinu Luke Novi Sad.

U Ministarstvu privrede je u podne otvorena koverta sa finansijskom ponudom kompanije iz Emirata, koja je bila jedini ponuđač. Utvrđeno je da je dostavljena dokumentacija u skladu sa uslovima tendera.

Dva tendera

Na prvom tenderu iz septembra 2018. godine početna cena bila je 15,98 miliona evra, ali nije stigla nijedna ponuda za kupovinu 99,4% akcija tog preduzeća. Ministarstvo je u decembru 2018. godine raspisalo drugi tender za privatizaciju "Luke Novi Sad" po početnoj ceni od 7,99 miliona evra. Rok za dostavljanje ponuda je nekoliko puta pomeran, a krajnji je bio 1. mart.

Pravo učešća na tenderu imale su firme koje se bave lučkom delatnošću u poslednjih deset godina u kontinuitetu i da su u 2017. godini imale prihod od najmanje 30 miliona evra, kao i da su u svakoj od poslednje tri godine imale pretovar od 1,4 miliona tona.

P&O Ports u vlasništvu Vlade Dubaija

Kompanija P&O Ports je u vlasništvu Vlade Dubaija i specijalizovana je za upravljanje malim višenamenskim priključcima, uključujući kontejnere, terminale za rasute terete i generalne teretne terminale, piše na zvaničnom sajtu te kompanije.

Luka Novi Sad ima pretovar od oko milion tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 miliona tona. U kompaniji radi oko 150 ljudi. To je jedina preostala luka u većinskom vlasništvu države.

Izvor: B92

Foto: Luka Novi Sad


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar