Potpisan memorandum o razumevanju EBRD i Sekretarijata za energetiku
Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević primio je danas delegaciju Evropske banke za obnovu i razvoj, koju je predvodila Žužana Hargitaj, direktorka za Zapadni Balkan, sa kojom je razgovarao o proširenju saradnje Pokrajinske vlade i EBRD u veoma značajnim oblastima. Postoje, kako se moglo čuti na sastanku, neiskorišćeni potencijali i mogućnosti za rast kroz investiranje u oblastima energetske efikasnosti, vodoprivrede i navodnjavanja.  
 
Danas je potpisan memorandum o razumevanju EBRD i resornog pokrajinskog sekretarijata za energetiku, koji se odnosi na realizaciju projekta Energetska efikasnost javnih zgrada AP Vojvodine. Evropska banka za obnovu i razvoj je odobrila 100.000 evra za izradu analize potencijala za unapređenje energetske efikasnosti 80 javnih zgrada, na više lokaliteta na teritoriji Vojvodine. 
 
-Na teritoriji Vojvodine postoji oko 3 000 javnih objekata o kojima se staraju Republika Srbija, AP Vojvodina i lokalne samouprave. Zbog toga je značajno da se izradi atlas za prvih 80 zgrada ovog tipa, koji treba da nam pokaže put i način kako da javne objekte u Vojvodini učinimo energetski efikasnim: da smanjimo troškove njihovog korišćenja koji se, inače, plaćaju iz budžeta, da korisnicima tih objekata – a radi se najpre o školama, zdravstvenim i socijalnim ustanovama – boravak u njima učinimo komfornijim i da, korišćenjem obnovljivih izvora energije, sačuvamo i zaštitimo životnu sredinu - izjavio je Milićević. 
 
-U saradnji sa Pokrajinskom Vladom, radićemo na razvijanju mera energetske efikasnosti koje će uticati na poboljšanje kvaliteta života ljudi, kao i na razvoj novih poslovnih prilika i aktivnosti kroz investiranje u ovoj oblasti. To je samo početak, svakako planiramo da saradnju proširimo i na oblast navodnjavanja u Vojvodini – rekla je Hargitaj. 
 
Evropska banka za obnovu i razvoj je međunarodna finansijska organizacija, koja u našoj zemlji posluje već 18 godina. 
 
  
 
 
 
 
 
 
 

  


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar