Smiljka Jovanović uručila ugovore za sufinansiranje EU projekata

Sa 98,7 miliona dinara, Pokrajinski sekretarijat za finansije je drugi put ove godine podržao projekte koji se realizuju na teritoriji Vojvodine, a finansiraju iz dostupnih fondova Evropske unije, najviše iz programa prekogranične saradnje.

Pokrajinska sekretarka Smiljka Jovanović je, tim povodom, uručila novih  70 ugovora korisnicima koji su pravo na ova bespovratna sredstva ostvarili na konkursu za sufinansiranje EU projekata. Radi se o projektima iz oblasti zdravstva, socijalnih usluga, poboljšanja životne sredine, unapređenja turističkih potencijala, nauke,  sporta i drugim projektima kojima se doprinosi lokalnom i regionalnom razvoju, kao i poboljšanju kvaliteta života stanovnika.

„Više od polovine sredstava na ovom, drugom ovogodišnjem konkursu, dodeljeno je lokalnim samoupravama za 19 projekata, gde spadaju i  manje razvijene opštine kojima je teško da za svoje projekte obezbede sredstva za učešće ili sufinansiranje.  Tako su sredstva dobile i manje razvijene opštine Opovo, Plandište, Nova Crnja i Bela Crkva. Novina u ovoj godini je da je za takve opštine maksimalni iznos od četiri miliona dinara povećan na šest miliona dinara“, izjavila je Smiljka Jovanović.

Pored lokalnih samouprava, navela je Smiljka Jovanović, sredstva za svoje projekte dobile su institucije iz oblasti obrazovanja i nauke, gde prednjači Univerzitet u Novom Sadu, nevladine organizacije, institucije  iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite, regionalne razvojne agencije, javna preduzeća i jedno mikro privredno društvo.

Zajedno sa ugovorima koji su uručeni nakon prvog konkursa, Pokrajinski sekretarijat za finansije je u 2018. godini, za ovu namenu, obezbedio  blizu 200 miliona dinara finansijske podrške i zaključio 134 ugovora.

Od 2012. godine, kada je bilo skromnih 20 miliona dinara za ovu namenu,  u 2018. godini  došli smo na 134 ugovora  i 1,68 miliona evra sa kojima Pokrajinska vlada podržava ove projekte“, izjavila je Smiljka Jovanović  i najavila da su u budžetu predloženom za 2019. godinu planirana sredstva za nastavak ovih aktivnosti.

Izvor: vojvodina.gov.rs


 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar