Sve je više malih zanatskih pivara u Vojvodini
Poslovni forum Budućnost pivarstva u Vojvodini 2019 (Vojvodina Beer Future 2019) sa privrednom delegacijom iz Češke Republike održan je danas u Privrednoj komori Vojvodine.  Forum je organizovala PKV, a u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Ambasadom Češke Republike u Srbiji i Agrarnom komorom Češke Republike. Tema Foruma bila je proizvodnja zanatskog piva u Vojvodini kao i potencijali razvoja pivarske industrije i iskustva čeških kompanija u pivarstvu predstavljenih kroz prezentacije. 
 
Predsednik PK Vojvodine Boško Vučurević rekao je da je poslednjih godina domaće tržište piva pretrpelo značajne promene. Izbor piva u domaćoj ponudi daleko je, naveo je Vučurević, veći, a sve je više malih zanatskih pivara koje proizvode piva različitih ukusa. 
 
-Velike količine zanatskog piva izvezu se iz naše zemlje. Sama činjenica da se u Srbiji i Vojvodini u kontinuitetu registruju nove male pivare govori o atraktivnosti i perspektivi ovog biznisa – istakao je Vučurević
 
Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković smatra da vinarstvo i pivarstvo ne mogu da se odvoje od gastronomije i turizma i predstavljaju novi turistički resurs koji brendira Vojvodinu kao turističku destinaciju. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, prema rečima Đokovića, već tri godine za redom dodeljuje subvencije za mašine i opremu za proizvodnu industriju uključujući vinarije i zanatske pivare. Dvadeset miliona dinara, istakao je, izdvojeno je ove godine za male pivare i kreiran je poseban program subvencija za nabavku mašina i opreme.  
 
-Po prvi put ćemo finansirati i otvoriti konkurs za preradu hmelja. Taj konkurs će biti otvoren tokom letnjih meseci ili u septembru mesecu kada budemo konkretno razvili tu konkursnu liniju i približili je našim prerađivačima hmelja odnosno proizvođačima piva – najavio je pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mladen Petković
 
Češka je jedan od lidera u proizvodnji piva. Prosečna proizvodnja hmelja u Češkoj od 4.200 tona stavlja je na 3. mesto po proizvodnji hmelja u svetu. U ovoj zemlji postoji preko 500 pivara od kojih čak 450 čine male zanatske pivare.  
 
Na Poslovnom forumu potpisan je Sporazum o saradnji između PKV i Agrarne komore Češke Republike.  
 
  
 
  

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar