Dokumentarni filmovi u produkciji RTV-a nižu uspehe

Dokumentarni film Pobednici su dosadni, autora Dušana Majkića i Olivere Miletić Čačije osvojio je GRAN-PRI festivala GOLDEN BEGGAR 2019 u Košicama u Slovačkoj. Time taj film nastavlja da niže festivalske uspehe, koje je započeo prošle godine na Dok'n'Ritam festivalu u Beogradu, kada je osvojio nagradu publike.

Junak filma je Žikica Simić, čuveni publicista, novinar i autor nekoliko kultnih radijskih emisija koje su oblikovale muzički ukus mnogih generacija. Kroz svojevrsno muzičko putovanje, saznajemo ko je čovek koji upravlja Tajanstvenim vozom, na koji su se mnogi ukrcavali slušajući njegove emisije. Na tom putovanju, društvo mu prave njegovi heroji, predstavljeni kroz animirane likove, koji su, kao i svi slušaoci, Žikicini saputnici dugi niz godina.

-Moja koleginica, producentkinja Olivera Miletić Čačija, došla je na ideju da realizujemo priču o Žikici, nakon što smo mi prisustvovali koncertu koji je bio posvećen tridesetogodišnjici njegove kultne emisije Tajanstveni voz, odakle sam napravio kratki video prilog. Počeli smo od te impresije i shvatili smo koliko nam je Žikica značajan u životu, kao čovek čiji smo muzički ukus mi usvojili, kojeg i dalje slušamo i kao čovek koji je zaslužio jedan film koji će propratiti njegov život, ali, naravno, kroz muziku – naveo je Majkić, muzički urednik i novinar, jedan od autora filma.

Film je producirala Radio-televizija Vojvodine, scenario potpisuju Olivera Miletić Čačija i Dušan Majkić, režiju Miletić Čačija i Vojin Ivkov, direktor fotografije je Zoltan Savin, snimatelji Savin i Vojin Ivkov, a montažeri Aleksandar Ljiljak i Bojan Perišić.

Na ovogodišnjem Festivalu duhovnog dokumentarnog filma u Zaječaru nagrada za najbolju režiju pripala je novinaru, uredniku i dokumentaristi Radio-televizije Vojvodine Aleksandru Reljiću za dugometražni dokumentarni film Enkel. 

Film govori o susretu preživele logorašice logora smrti Aušvic, Eve Mozes Kor i Rajnera Hesa, unuka komandanta tog logora. Nakon upoznavanja, njih dvoje zajednički pokreću borbu protiv negiranja holokausta, a Eva simbolično usvaja Rajnera. Dirljiva, iskrena i pre svega, poučna priča, kroz koju se, sa jedne strane, prepliće sećanje na jedan od najstrašnijih zločina u istoriji čovečanstva, dok sa druge, poziva na praštanje i pomirenje, naišao je na odličan prijem kod publike, ali i stručne festivalske kritike. 2018. godine osvojio je nagradu programa Al Džazira Balkans Dok Film Festivala u Sarajevu, zatim, nagradu za najbolji dokumentarni film sa eks-JU prostora na Filmskom Festivalu Prvi kadar,  nominovan je za evropski dokumentarni film godine na PRIX EUROPA festivalu u Berlinu, dobitnik je specijalne nagrade na New Balcan Film Festival u Švedskoj, nagrađen je za režiju u Sevastopolju, a u Perastu na Filmskom festivalu Forteca dobio je specijalnu nagradu.

Film je nastao u produkciji Radio-televizije Vojvodine a uz podršku Filmskog centra Srbije. Producenti su Srđan Mihajlović i Miodrag Koprivica, a izvršna producentkinja je Vanja Kranjac. Autor filma je Aleksandar Reljić, umetnička direktorka Milica Stojanov, a snimatelji Viktor Prell i Goran Velemir. Muziku su komponovali Milan Kerezović i Mihajlo Obrenov, dok je film montirao Uroš Jandrić.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar